"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Від якої фальсифікованої горілки можна вмерти?
13:21
Від якої фальсифікованої горілки можна вмерти?
За повідомленням Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні станом на 25 жовтня лише за офіційними даними зареєстровано 143 випадки отруєнь фальсифікованим метиловим алкоголем, з них 66–завершилися летально. Найбільше смертельних випадків – у Запорізькій, Житомирській, Донецькій, Луганській, Харківській та Миколаївській областях.
5100 літрів метилового спирту, на основі якого були виготовлені отруйні алкогольні напої, були завезені з Росії через Сєверодонецьк. Про це повідомили у Національній поліції.
Такої кількості завезеного спирту достатньо для виготовлення близько десяти тисяч пляшок. Скільки їх виготовили насправді і чи продається метиловий фальсифікат і досі в магазинах, невідомо. Можливо, він потрапив на полиці магазинів і нашого району. У нас контроль за обігом підакцизних товарів здійснюється Головним управлінням Державної фіскальної служби у Чернігвській області, однак, як свідчить гірка практика шести областей, фіскальній службі це не під силу.
У чому ж небезпека фальсифікованої горілки? Фальсифікат – це продукція, яка не оподатковується. Якщо такі лікеро-горілчані напої виготовлені з етилового спирту марок «Пшенична сльоза», «Люкс», «Екстра», «Вищої очистки», їх можна пити. Втрати для бюджету – мільйонні, шкода для здоров’я – як і від будь-якого алкоголю.
Однак є близький і більш дешевий родич етанолу – метанол. Він схожий за смаком, кольором і запахом на звичайний спирт. Але наслідками вживання хоча б 30 грамів метанолу можуть стати сліпота, параліч, смерть.
Напевно визначити, що в пляшці саме метанол, можна лише в лабораторії. Хоча, якщо вірити шкільному курсу хімії, метанол горить злегка зеленуватим кольором, а етанол – синюватим. Якщо в метанол опустити розпечений мідний дріт, з’явиться різкий запах формальдегіду.
До речі, зробити магазинну горілку, виявляється, можна і вдома. Готуючи цей матеріал, знайшов в Інтернеті горілку по 27 гривень за літр, розлиту в поліетиленові пакети по 10 літрів. Спирт етиловий, а може, й метиловий (!), продають по 44 грн. за літр і навіть відправляють поштою післяплатою. Порожню пляшку для розливу горілки можна придбати за 10 грн., кришку до неї – за 3. Отож «виготовити» ящик горілки, наприклад, для свого магазину, – не така вже й проблема.
Проблема тільки в тому, що нікому до того немає діла: ні до здоров’я українців, ні до бюджетних втрат.

Фальсифікат продають і у нас, кажуть люди

Лідія Самохвалова, Ічня:
– Фальсифікат у наших магазинах продають, та вилучати його ніхто не буде. На горілці хтось кармани набиває, переживає за своїх діток, жіночок. А що в когось батько алкоголіком став, то нікого не цікавить. Продаж горілки і цигарок – дуже прибутковий бізнес. Як тільки свято яке велике, то по точках ще спробуй купити горілки.
Марія Пушкар, Ічня:
– Чула про отруєння по радіо. За моєї молодості такого не було і про таке навіть не чула. Та в нас думаю такого не буде, бо ж життя стало скрутніше і люди пити менше стали. Зараз за сто грам ніхто робити не хоче, кожен хоче взяти грошима. А взагалі дуже прикро, що люди гинуть нізащо.

Сергій Мироненко, в. о. начальника Держпродспоживслужби в Ічнянському районі.
– Випадків отруєння фальсифікованим спиртним у районі не зафіксовано. Перевірок на наявність фальсифікату не проводилося. Бо ж торгові заклади з високим ступенем ризику має право перевірити раз у рік і за 10 днів до проведення планової перевірки маємо їх попередити. Сьогодні законодавчо малий бізнес захищений краще ніж покупець.

Дмитро Дем’яненко, Ічня:
– Я раніше ніколи не чув, що спиртним можна так отруїтися. Думаю, нам боятися нічого. Області, де виявили підробку, від нас далеко. А взагалі, якщо горілка з акцизною маркою, то вона має бути безпечна. За її якість відповідає держава і контролює обіг акцизних марок. Також певен, що чим дорожча горілка, тим вона якісніша.
Сергій Чимикос, Більмачівка:
– Працюю машиністом на Прилуцькій залізниці. На роботі чув, що у Прилуках вже двоє людей отруїлися спиртним. Про такі випадки в Ічнянському районі я не чув. Отруїтися фальсифікованою горілкою не боюся. Я краще вип’ю пива, ніж горілки.

Андрій Грудницький
Переглядів: 450 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук