"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 19 » Від ЦРЛ – до лікарні планового лікування
13:33
Від ЦРЛ – до лікарні планового лікування
Напередодні Дня медичного працівника головний лікар ЦРЛ Дмитро Івасюк розповів про нововведення, які останнім часом відбуваються в системі охорони здоров’я.
– У районі створено центр первинної медико-санітарної допомоги, скорочено – ЦПМСД. У його підпорядкування увійшли лікарські амбулаторії та ФАПи. Вторинну допомогу надаватиме райлікарня, до якої прикріплені ліжка в Ічні, Парафіївці, Іваниці, та поліклінічне відділення, тобто поліклініка з вузькопрофільними спеціалістами.
Реорганізовано й Іваницьку дільничну лікарню в амбулаторію загальної практики сімейної медицини, де відкриті 10 загальнотерапевтичних та 12 хоспісних ліжок Ічнянської ЦРЛ.
З 1 червня згідно з рішенням сесії районної ради Парафіївську районну лікарню ліквідовано. Натомість на її базі розпочала роботу лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, терапевтичне відділення ЦРЛ на двадцять ліжок та хоспісне відділення ЦРЛ – на дванадцять. У плані медичного обслуговування та отримання довідок, зокрема оформлення лікарняних, для жителів Парафіївки та прилеглих сіл, на даному етапі медичної реформи загалом нічого не змінилося.
Через недостатню чисельність населення залишається актуальним питання реорганізації у ФАПи Івангородської та Припутнівської лікарських амбулаторій, де немає лікарів і люди за меддопомогою звертаються у Крупичполе. На сесії районної ради депутати вже вдруге заблокували це питання. Решта, вісім лікарських амбулаторій, працюють без змін, – зазначив Дмитро Івасюк.
Первинна медична допомога
– Центр первинної медико-санітраної допомоги є окремою юридичною структурою, – розповідає головний лікар комунального закладу охорони здоров’я Ічнянського ЦПМСД Оксана Денисенко. Він створений з метою забезпечення потреб населення у первинній медичній допомозі. У підпорядкування новоствореної структури передано ФАПи та амбулаторії, які входили до штату ЦРЛ. У центрі поки що працюватимуть терапевти та педіатри, бо сімейних лікарів (фахівців широкого профілю) бракує. Лікар ЦПМСД надаватиме первинну допомогу і за потреби направлятиме пацієнтів до вузькопрофільного спеціаліста поліклініки. Поставивши уточнюючий діагноз, вирішить, де лікувати хворого – у ЦРЛ чи госпітальному окрузі.
ЦРЛ – лікарня планового лікування

До лікарні планового лікування прикріплені лікарняні ліжка у Парафіївці, Іваниці та ЦРЛ. Хворий у нетяжкому стані лікуватиметься у стаціонарі ЦРЛ (включно із ліжками в Іваниці та Парафіївці), чи амбулаторно – у ЦПМСД, у тяжкому – в госпітальному окрузі. На базі поліклініки шляхом реорганізації утворено «Ічнянську міську лікарську амбулаторію загальної практики сімейної медицини» та «Поліклінічне відділення».
Госпітальні округи

Продовженням медичної реформи має стати створення госпітальних округів (ГО), які, очікується, будуть устатковані найкращою апаратурою та забезпечені фахівцями. В Ічні не буде ГО, тому район належатиме до одного з округів області. Госпітальний округ має стати базовим закладом, куди хворих направлятимуть у надскладних та «непланових» випадках, наприклад, після ДТП. Першу невідкладну допомогу, звичайно, надаватиме райлікарня. Однак у зв’язку з територіальною реформою можливі подальші реорганізації зі зміною підпорядкування.
Пацієнтам лишається сподіватися, що медична реформа буде ефективною, умови в лікарнях стануть кращими. Але основна рушійна сила цих змін — медики. Тож з нагоди їх професійного свята бажаємо працівникам системи охорони здоров’я упевненості у завтрашньому дні, заслуженої шани й авторитету.
Андрій Грудницький
Переглядів: 1060 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук