"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Листопад » 14 » «Вічна» проблема?
16:44
«Вічна» проблема?
Знайшли крайнього… або Винуватий, що не спиляв грушу біля хати
6 листопада редакційна машина вирушила на завдання. На вулиці Солдатської Слави побачили жінку, яка попереджала перехожих про обірваний дріт електромережі. Він небезпечно завис на сусідніх дротах над проїжджою частиною, частина лежала прямо на тротуарі…
Щоб не трапилося лиха, Наталія Бугай – мешканка цієї вулиці, більш як півтори години «чергувала» на дорозі, в очікуванні енергетиків. Боялася, що діти зі школи йтимуть і втраплять до електричної пастки. Того дня напруга в електромережі її будинку стала різко коливатися. Жінка вимкнула всі електроприлади в будинку й о 12.45 повідомила про це диспетчера РЕМ. Коли о 13.20 напруга у розетках сягнула 408-415 вольт, вже чоловік Наталії подзвонив до РЕМу. Близько 14-ї години, побачивши обірваний дріт на вулиці, – втретє передзвонили диспетчеру. Диспетчер відповів, щоб чекали – бригада виїхала.
Коли нарешті прибула машина з електриками, їх запитали чому бригада так затрималася, на що майстер Ічнянської сіткової дільниці №2 Сергій Гужва відповів, що дзвінок від диспетчера надійшов о 13.50. На той час бригада виконувала роботи з заміни електричних опор на вул. Гончарівка. Закрили наряд і відразу виїхали на місце аварії.
За коментарем ми також звернулися до головного інженера Ічнянського РЕМ Андрія Гордієнка.
– Андрію Миколайовичу, що спричинило обрив електричної мережі на вулиці Солдатської слави?
– Під час сильного вітру гілля дерева, яке росте біля будинку одного з мешканців вулиці, спричинило обрив дроту на вводі до помешкання. Через різке збільшення струму в мережі виникло перегорання нульового дроту. В результаті нерівномірного розподілу навантажень по фазах, виник перекіс напруги по лінії. На найбільш навантаженій фазі відповідно була низька напруга, на ненавантажених – вище номінального. Оскільки, нульовий дріт електромережі був обірваний, захист на трансформаторі не спрацював.
– Чому вчасно не знеструмили лінію і чому енергетики прибули з таким запізненням?
– Про коливання напруги дзвінок від споживачів на диспетчерський пункт надійшов о 12.46, про обірваний дріт повітряної лінії – о 13.10. Її знеструмив я сам о 13.20, оскільки бригада працювала на іншому об’єкті. На місце події вона прибула о 14.12.
Про знеструмлення електромережі диспетчер повідомляє керівництво через засоби зв’язку. По району працюють 4 лінійні бригади, одна – по місту. Вразі виникнення масових пошкоджень, залучаємо бригади інших дільниць. Мережі застарілі, потребують реконструкції, тому обриви дротів трапляються часто.
– Того дня у декого з мешканців вулиці вийшла з ладу побутова техніка. До вас надходили скарги
від споживачів?
– На сьогодні маємо шість таких заяв. Електроенергія – об’єкт підвищеної небезпеки, тому РЕМ не знімає з себе відповідальності щодо пошкодження електроприладів у споживачів. Індивідуально вирішуємо питання про відшкодування збитків цим споживачам. У даному випадку є вина і власника дерева. Тому розглядатиметься й питання про притягнення його до відповідальності.
Як би там не було, але обірваний дріт певний час все ж був під напругою. На щастя, цього разу обійшлося без людських жертв. А могла ж статися й трагедія – вулиця у центрі міста, з інтенсивним рухом авто й пішоходів, а поруч ще й підприємство, куди прямують і фури…
Нині, при застарілих електролініях, заручниками таких ситуацій все частіше стають і споживачі, і самі працівники РЕМу. Уникнути їх найближчим часом навряд чи вдасться, тому слід віддати належне уважній та небайдужій Наталії Бугай, яка відразу після різких коливань напруги в електромережі забила на сполох та півтори години чергувала на вулиці, щоб попередити можливе лихо. Адже смертельно небезпечно не тільки доторкатися до обірваного дроту, який лежить на землі чи звисає з опори, а й наближатися до нього на відстань 8 метрів. А ось енергетики, на думку мешканців вулиці, таки ж відреагували не вчасно.
Через перепади напруги вийшли з ладу чимало електроприладів. Зокрема, у Валентини Бикодір – радіотелефон, комп’ютер та електрочайник, Олени Лаврук – DVD, модем для Інтернету, тюнер до супутникової антени, Аскольда Коваленка – телевізор, Надії Даценко – згоріла щойно придбана електроплита.
Власникам зелених насаджень також варто мати на увазі, що невчасне їх обпилювання під лініями електропередач тягне за собою відповідальність за ст. №194 Кримінального кодексу України, згідно з якою умисне пошкодження лінії електропередач, якщо ці дії призвели до порушення нормальної роботи ЛЕП, або спричинили небезпеку для життя людей, – карається штрафом від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той же строк.
Наталія Єпіфанович
Переглядів: 530 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук