"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Листопад » 11 » Ви прийшли на прийом, а лікаря немає. Що робити?
15:32
Ви прийшли на прийом, а лікаря немає. Що робити?
За яким графіком працює поліклініка ЦРЛ? У які дні і до якої години ведуть прийом лікарі? До кого звертатися, якщо немає спеціаліста? А буває й таке, що в обідню пору вже немає лікаря на прийомі і як хворобу бути тоді? Ці запитання ми поставили очільникам медичної галузі району.
Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Денисенко:
– Поліклініка працює з сьомої ранку до восьмої вечора. Графік роботи знаходиться на вхідних дверях. Молодший медичний персонал готує кабінети до початку прийому пацієнтів, реєстратура – до видачі медичних карток амбулаторного хворого. Коли закінчився огляд – персонал працює з документацією, проводиться прибирання, провітрювання приміщень. Хочу нагадати, що при зверненні в реєстратуру для отримання амбулаторної картки слід пред’явити паспорт.
– Завжди великі черги до хірурга, терапевта, педіатра. До якої години приймають ці лікарі?
– Лікарі приймають до останнього хворого. Але графік роботи у них: з восьмої ранку до п’ятнадцятої. Дні прийомукожного лікаря можна побачити на табло, яке розміщене на першому поверсі поліклініки. Протягом годин прийому спеціалісти можуть мінятися. Бо крім роботи у поліклініці, лікують хворих у стаціонарі, виїжджають на виклики та у складі медичних бригад – для огляду сільського населення.
Терапевти пройшли перекваліфікацію і тепер вони є лікарями сімейної медицини. Тамара Твардовська працює за профілем 10 років, Юлія Давиденко – з 1 листопада.
– Яких лікарів не вистачає?
– Наразі немає завідувача амбулаторії, заступника головного лікаря з медичного обслуговування, отоларинголога й ендокринолога, лікарів-статистиків. У серпні наступного року очікуємо анестезіолога та трьох сімейних лікарів. На жаль, згідно з «Законом про освіту» випускники-бюджетники тепер не зобов’язані їхати за розподіленням. Тож навряд до нас приїдуть лікарі, наприклад, з Івано-Франківська чи Вінниці. Сподіваємося, що у 2017-2018 роках працюватимуть три інтерни з нашого району: Максим Прокопенко з Гужівки, Марина Андрухова з Ічні та Сергій Салко з Петрушівки.

Головний лікар Ічнянської ЦРЛ Дмитро Івасюк:
– Одного сталого графіка роботи для всіх медиків немає. Спеціалісти, які лікують хворих у стаціонарних відділеннях, розпочинають прийом у поліклініці з одинадцятої, інші – з восьмої. Лікарю травматологу, наприклад, треба у стаціонарі зранку оглянути хворих, провести операцію, якщо запланована. Потім він здійснює прийом після якого – знову у відділення. І так щодня. А травматолог – один і тому визначити графік його роботи дуже важко. Буває, під час складної хірургічної операції треба залучити асистента, в якого у цей час прийом у поліклініці. Звичайно, хірург іде на операцію і тому графік його прийому змінюється. Його підміняє третій хірург. Ми розуміємо, що це не зручно для людей. А як тоді бути хворим, які чекають у палаті на огляд чи на операцію?
Якщо лікар працює тільки у поліклініці, він здійснює прийом з 8-ї до 15-ї години. Це, зокрема, нарколог, психіатр, окуліст, фізіотерапевт. У дерматовенеролога робочі дні у понеділок та четвер, бо працює за сумісництвом.
На вихідні у приймальному відділенні працює черговий лікар. У разі невідкладної допомоги викликаємо ургентного профільного спеціаліста.
Швидка допомога обслуговує виклики у випадках смерті у нічний час і вихідні. А сімейний лікар, за яким закріплена дільниця, у робочі, з восьмої до сімнадцятої годин. А коли в нього у цей час прийом, його замінює інший профільний медик.
–Які лікарі можуть оглянути пацієнта, якщо немає отоларинголога та ендокринолога?
–Можна звернутися до терапевта або сімейного лікаря. У складних випадках направляємо в обласну лікарню або в Прилуки. В умовах кадрового дефіциту намагаємося забезпечити режим роботи поліклініки аби зробити його максимально комфортним для пацієнтів.
Для того, щоб поліклініка працювала без збою, треба щоб не було проблеми з кадрами.
– Що робите аби молоді фахівці залишалися працювати в районі?
– Найперше, що може втримати молодого спеціаліста в районі, це житло. У рамках цільової програми «Про житло», прийнятої на 2013-2016 роки, придбане помешкання для педіатра Людмили Юзефович. Нині готується нова програма на 2017-2021 роки, де будуть передбачені кошти на купівлю житла молодим спеціалістам: родині хірургів Біланам, педіатрам Людмилі Куліш та Олені Зуєвій.

У районі у 2014 році створено центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Її роботу забезпечують терапевти, лікарі загальної практики-сімейної медицини (сімейний лікар) та педіатри. У підпорядкуванні Центру – ФАПи та сім амбулаторій, з яких шість – у сільській місцевості: Тростянці, Гмирянці, Ольшані, Монастирищі, Дорогинці та Крупичполі.
Вторинну допомогу надає райлікарня та поліклінічне відділення з вузькопрофільними спеціалістами – травматологом, окулістом, гінекологами, фізіотерапевтом, хірургами, кардіологом, психіатром, наркологом, дерматовенерологом, інфекціоністом, рентгенологом, онкологом.


Розмову вела Світлана Цюпка
Фото автора
Переглядів: 629 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук