"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Вересень » 19 » Ветеран Михайло Салата відзначатиме 95-річчя!
09:35
Ветеран Михайло Салата відзначатиме 95-річчя!

Михайло Салата з Ічні –пройшов важкими дорогами Другої світової війни, виборюючи мир для рідної країни, нашої Ічнянщини, яка у ці дні святкує річницю свого визволення від німецьких окупантів.
У понеділок, 19 вересня, Михайло Васильович зустріне 95-у осінь. І через 73 роки по війні майор запасу пам’ятає до найменших дрібниць чимало випадків із фронтового життя. А до такого поважного віку, вважаєгерой-солдат, дожив завдяки мужності та відвазі які проявив на фронті .
Нелегким було його життя , обпалене війною й випробуване повоєнними турботами. Він пережив сталінградське пекло., воював на Курській битві дузі. Бойовий шлях сержанта, а потім командира взводу проліг через Брест, Варшаву, Познань, в завершився взяттям Берліну.
За свої бойові подвиги Михайло Васильович має багато нагород та відзнак, з-поміж найцінніших – ордени Червоної Зірки, Слави ІІ ст., Вітчизняної війни І і ІІ ст., «За звільнення Варшави», «За взяття Берліна», «За перемогу у Великій Вітчизняній війні». Перше поранення і першу бойову нагороду – медаль «За відвагу» – солдат отримав в кривавих боях за Москву. Один із осколків назавжди залишив слід на його чолі, інші розтрощили ребра.
Долею судилося Михайлу Салаті поховати дружину. Тепер він живе один. Але не самотній. До нього приїжджають діти, навідують внуки, правнуки. Вони неодмінно привітають свого героя з ювілеєм. Коли їх немає поряд, за ветераном доглядає сусідка Валентина Федоренко.
Все далі в історію відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про таких героїв, як Михайло Салата, хто не шкодував своєї крові, свого життя за наше сьогодення, хто і зараз виборює мир на нашій Україні.
Світлана Цюпка
Фото автора
Переглядів: 389 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук