"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Квітень » 5 » Весняна вода – розмиті дороги і підтоплені двори
15:08
Весняна вода – розмиті дороги і підтоплені двори

Початок квітня відзначився різким потеплінням. Сніг на полях почав швидко танути і стрімкі потоки направилися до ставків та річок. Подекуди водостоки дамб не встигали пропускати сотні кубометрів води і ставки почали виходити із берегів.
Велика вода у Гмирянці
За словами в. о. старости Гмирянки Володимира Сорокуна, метрового діаметру труби на дамбах не встигали пропускати воду – і вона ринула через греблі, розмиваючи дороги. Місцями замість асфальту з’явилися вимоїни по коліно, розмило узбіччя та оголило корені багаторічних дерев, які росли для укріплення схилів.
Постраждали й обійстя гмирянців. У багатьох оселях в низинці та поблизу водойм затопило погреби. Зокрема, сім’ї Литвиненків, які нещодавно тут оселилися, переїхавши із Бережівки після пожежі. Потоки, які ринули з поля, пішли через двір. Безперервний потік був такої сили, що з легкістю ніс за собою трикілограмову цеглину, а води у дворі було вище чобіт. Як результат – ущент затоплені брудною водою колодязь, насосна станція, погріб. Дала тріщину та трохи змістилася стіна в сараї. Вночі родина навіть чула, як тріщать шпалери на стінах нещодавно купленого будинку. Щоб урятувати обійстя від подальшого руйнування, під двором із мішків з піском збудували загати.
– Це все через нову дорогу, – бідкається сусідка Литвиненків Марія Бурч. – У нас тут були рівчаки на узбіччі, по них завжди стікала вода. А коли підняли дорогу та насипали з піску узбіччя, вся вода пішла нам у двори. Тепер треба робити сантиметрів до тридцяти висипки, щоб бути на одному рівні з асфальтом та узбіччям.
Після весняного паводку у Гмирянці як мінімум на трьох греблях доведеться укріплювати розмиті береги, відновлювати асфальт та знову висипати щебінь.
Паводок у радість
А тим часом у Сезьках радіють. У селі вже не перший рік як пересохли всі водойми, а колодязі обміліли. Тепер вони наповнилися водою. Хай навіть брудною, але ж нею можна поливати городину. У колись пересохлих ставках тепер можна плавати на човні, тож чоловіки навіть почали мріяти про зарибнення водойм уже цієї весни.
Хто кому інженер?
У Гмирянці водовідвідна труба не встигала пропускати воду, а в Ічні, біля Тракторного ставу, – не могла. Хтось замурував її цеглою. Вода пішла через дорогу і добряче її розмила. Перекрили рибалки водостік і на Панському ставку. Вода полилася через дамбу і почала підмивати грунт. Рукотворна повінь зранку 4 квітня дісталася житлового будинку переселенки Любові Василенко. Та вже під обід вода почала відступати, бо ж на полях розстав майже весь сніг. Крім того, й рятувальники впродовж кількох годин відкачували з подвір’я ставкову воду.
Андрій Грудницький

Володимир Коваленко з Гмирянки стоїть на краю дороги. Говорить, що 2 квітня води на тому ж місці було до краю чобіт.
Переглядів: 548 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук