"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Січень » 19 » Вакцинація допоможе не захворіти
14:53
Вакцинація допоможе не захворіти
Україною шириться вірус кору. Наймасовіше хворіють у Західній Україні та Одеській області. Щодня зростає кількість охоплених недугою киян. Отже нам слід бути «на чеку».
Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ічнянського районного управління Держпродспоживслужби Ольга Йовса розповіла про основні симптоми небезпечної хвороби. Кір – це вірусне захворювання з інкубаційним періодом від 7 до 17 днів. Воно починається з порушення сну, загального нездужання і втрати апетиту, додається сухий кашель, нежить і підвищується температура, у дорослих – до 40 ° С. У дорослих збільшуються лімфатичні шийні вузли. Через 3-5 днів самопочуття хворого поліпшується, але вже через добу температура повертається. А разом з нею з’являється висип з червоних цяток, набрякає обличчя. У цей період також посилюється нежить і кашель. У деяких хворих спостерігається посилення головного болю, аж до втрати свідомості.
– На 18 січня на Ічнянщині кору не зареєстровано, – зазначає позаштатний районний педіатр Людмила Куліш. – Оскільки ліків від нього не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання – вакцинація. Вона проводиться планово: перше щеплення у 12 місяців і повторно у 6 років. Можна вакцинуватися і дорослим. Зокрема, кожна людина старша 18 років має пройти хоча б одне щеплення. Це допоможе сформувати специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Наш район вакциною забезпечений. Нині усі діти до року – щеплені. Днями доставлять ще 500 доз. Вакцина бельгійського виробництва і в її якості лікарі не сумніваються.
Якщо діти не вакциновані, хвороба може спричинити серйозні наслідки – зокрема, прикореневу пневмонію, і навіть призвести до смерті, попереджає педіатр.
На жаль, такі випадки зареєстровані в Києві та у Західній Україні. Варто зазначити, що не вакциновані діти не допускаються до навчання та відвідування дитсадків. Про це на своєму брифінгу наголосила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. А за підроблені довідки про щеплення лікарі несуть кримінальну відповідальність.
– Під час хвороби головне – вживати якомога більше рідини і уникати яскравого сонячного або штучного світла, зазначає Людмила Куліш. – Обов’язково провітрювати приміщення, мити руки, одягати маску. Дорослим для профілактики рекомендується приймати вітамін А у великих дозах.
Світлана Цюпка
Переглядів: 440 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук