"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Березень » 18 » В учнів четвертих і сьомих класів один підручник на двох
14:01
В учнів четвертих і сьомих класів один підручник на двох
Для четвертих і сьомих класів Міносвіти змінило навчальну програму років чотири тому. До 2015-го забезпечувало учнів новими підручниками, але цього року – не всіх. Батьки та вчителі занепокоєні: як дітям навчатися та здавати державну підсумкову атестацію?
Цьогоріч з державного бюджету фінансується видання 50% підручників для 4-х і 7-х класів. Решта мають видаватися за кошти місцевих бюджетів. Хоча навчальний рік майже закінчується, а школярі та вчителі й досі не мають достатньої кількості книжок. І винних у цій ситуації – годі шукати.
Міністр освіти і науки України Сергій Квіт на сторінці у Фейсбуці повідомив, що підручники для учнів 4-х та 7-х класів вчасно надруковані і розвезені по областях. Області повинні закупити решту, тобто 50%.
За словами начальника фінвідділу Ічнянської РДА Любові Чумаченко, торік з районного бюджету на придбання підручників для четветрокласників та семикласників було виділено 120 тисяч гривень. Але кошти не використані. Цього року закладено 125 тисяч.
Методист районного відділу освіти Оксана Грищенко пояснила, що у грудні-січні учнів наполовину забезпечили навчальною літературою за рахунок державних коштів. Минулого року були зарезервовані кошти з місцевого бюджету на решту видань. Але не було чіткого механізму їх використання.
Також Оксана Грищенко зазначила, що у грудні 2014 року Міністерство освіти оприлюднило наказ «Про проведення конкурсного відбору оригінал-макетів підручників для учнів 4-х та 7-х класів загальноосвітніх навчальних закладів». Відповідно до цього наказу кожен учитель обирав найбільш зручний підручник, за яким працюватиме, з числа тих, які представило Міністерство. Відділ освіти не мав впливу на їх вибір. У результаті, різні школи замовили книги різних авторів. Через інтернет методисти надсилали на школи й електронні підручники для 7-го класу, зокрема з фізики. Методист каже, що до 2015 року навчальну літературу вони отримували згідно з рознарядками з магазину наочних посібників у Чернігові і передавали на школи району.
У розмові з учителями дізналася, що старі книги для 4-х класів не відповідають новій програмі. Із ситуації виходять як можуть: купують підручники, роздруковують із сайту МОН, роблять ксерокопії. Використовують і старі книжки, але програма дуже різниться. У семикласників нова програма трохи більше співпадає зі старою, тому користуються старими книгами. Бракує літератури з деяких предметів і для 10-11-х класів.
Купувати підручники за власні кошти змушені й деякі батьки. Зокрема, ічнянка Оксана Павленко для сина-семикласника, який навчається у гімназії, купувала їх на столичному книжковому ринку «Петрівка».
– Це просто знущання з дітей, – обурюється жінка. – У класі 33 учні, а книжок усього 17. Нам рекомендували їх скачувати з Інтернету. Та хіба дитина може постійно сидіти за комп’ютером? Та й електронні підручники, як виявилося, відрізняються від друкованих за обсягом. Тому була плутанина у завданнях. Вирішила купити друковані, за п’ять заплатила 350 гривень. Але на ринку ціна підручника одного видавництва коливалася від 65 до 100 гривень.
Тож поки чиновники з’ясовують механізм перерахування коштів, школярі ділять один новий підручник на двох... На уроках працюють за новими книжками (їх додому не дають), а домашнє завдання виконують за старими.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 451 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук