"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 8 » «В ніч на Івана-Купала з неба зірка упала»
14:03
«В ніч на Івана-Купала з неба зірка упала»

Багато цікавих свят має наш народ. Та чи не найцікавішим із них, є свято Івана Купала,в якому поєдналися язичницькі вірування та християнські традиції. Саме шостого липня в міському парку відбулися купальські народні гуляння.
На березі ставу – уквітчане обрядове дерево Марена, навколо якого й розгорнулося основне дійство. Дівчата у вінках, сплетених із квітів та запашних трав,разом з парубками водили хороводи, співали пісні, жартували. Справжню магію Івана Купала відкрили ічнянцямБаба Яга, чорт з чортенятами, король з принцесою та маленькі циганочки.
І спалахнуло яскраво високе купальське вогнище, закликаючи сяйвом своїм всіх до забав молодечих і спалюючи у своєму жаркому палахкотінні все недобре та зле. Побравшись за руки, дівчата з парубками стрибали через багаття, яке ще за давніми переказами має велику магічну силу, очищує, додає здоров’я.Закоханимважливо перестрибнути через нього не роз’єднавши рук – тоді на них чекає щасливе одруження.
Як і годиться наприкінці свята головного персонажа –Купала– спалили. А з яким трепетом колись дівчата пускали на воду свої вінки. Адже це свого роду ворожіння, чи вийде дівка заміж і в який край її закине доля.
Свято продовжилося концертом. Свої пісні дарували глядачам сестри Катерина та Аліна Васильченко, Вікторія Клунко, Юлія Василенко, Руслан Рудомьотов, Ярослава Романенко, Андрій Копил, Яна Кузьменко.
У міському парку було людно. Смачно пахли смажені шашлики, і веселі компанії гуртувалися щоб скуштувати смакоту. Малеча наїдалася солодощів, адже свято і все можна. Бавилася до схочу на надувній гірці. Було веселоі навіть дощ не зіпсував гарного настрою ічнянцям.
…«В ніч на Йвана Купала з неба зірка упала», щоб відродити у наших серцях пам’ять про пращурів і їхню нестримну веселість, щоб подарувати відчуття єдиної родини, щоб засвітити лампаду щастя у душі, пробуджуючи одвічні таланти свого роду-племені.
Світлана Цюпка
Переглядів: 473 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук