"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Березень » 1 » В Ічні вшанували лідера кримських татар
16:02
В Ічні вшанували лідера кримських татар

22 лютого на Ічнянському залізничному вокзалі відкрили меморіальну дошку на честь кримськотатарського лідера, організатора першого Курултаю (парламенту), першого голови уряду проголошеної в 1917 році Кримської Народної Республіки та першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі та Білорусі Номана Челебіджіхана. Ініціатором вшанування лідера кримських татар став дослідник та перекладач, голова ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко.

Кримськотатарського лідера вшанували саме тут, бо він кілька разів зупинявся на залізничному вокзалі в Ічні дорогою на Петербург, де навчався. Його увагу привернула назва містечка, яка має тюркське коріння.
Як розповів Юрій Косенко, Номан Челебіджіхан був визначною постаттю в історії кримських татар. Разом із соратниками організував проведення 9 грудня 1917 року першого Курултаю кримськотатарського народу, який затвердив представлений комісією проект Конституції і проголосив створення Кримської Народної Республіки. Тоді ж його обрали головою Директорії (національного уряду) і паралельно – міністром юстиції. У своїй діяльності Челебіджіхан підтримував зв’язки з Українською Центральною Радою. Він написав гімн кримськотатарського народу, першим у мусульманському світі дозволив жінкам мати право голосу на виборах.
Більшовики не визнали легітимність кримськотатарського уряду. 13 січня 1918 року червоногвардійці захопили Сімферополь. Наступного дня був заарештований і Челебіджіхан. Його розстріляли 23 лютого. Життя молодого політика обірвалося у 33 роки.
Вшанувати пам’ять відомого земляка приїхали сьогоднішні лідери кримськотатарського народу, зокрема перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, член Меджлісу Ільмі Умеров. Участь у відкритті взяли заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, представники місцевої влади, громадськість.
Учасники обласної філармонії виконали гімн кримськотатарського народу мовою оригіналу.
Цього дня гості також вшанували па-м’ять героїв Революції Гідності та антитерористичної операції, поклавши квіти до пам’ятного стенду біля каплички Героїв Небесної Сотні та загиблих у зоні АТО військовослужбовців.
Андрій Грудницький
Переглядів: 435 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук