"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Листопад » 11 » Усе частіше люди беруть пай не зерном, а грошима
16:00
Усе частіше люди беруть пай не зерном, а грошима
Аграрії Ічнянського району одними з перших в області розпочали розрахунки з людьми за орендовані паї. На сьогодні господарства розрахувалися на 90%. По області – лише на 60%. Крім того, в нас одна з найвищих орендних ставок.
Як повідомив начальник управління агропромислового розвитку Олександр Кутовий, по області загальна сума орендної плати становить 983,2 млн. грн., що в середньому складає 6% від вартості одного паю. У нашому районі цей відсоток вищий – в середньому 7,3, а всього виплатять 68,6 млн. грн.
Цього року орендна плата проти минулого виросла на 25%. За одну земельну ділянку орендар у середньому виплачує 5068 грн. Середній розмір паю становить 4 гектари, а середня орендна плата за 1 гектар – 1296 грн.
У районі виплати суттєво різняться. Так, найнижча грошова оцінка паю в Андріївці – близько 22 тисяч гривень, а найвища у Тростянці – близько 202 тисяч гривень.

Якщо раніше більшість власників паїв отримувала плату зерном, то зараз охочіше беруть грошима. Тих, хто бере зерном, нині лише 54% проти 80% п’ять років тому. 33% усіх розрахунків проводяться у грошовій формі, решту – послугами. По області грішми виплачується 59%. За словами О. Кутового, це свідчить про динаміку зменшення поголів’я худоби в людей. Це також можна пов’язати і зі старінням населення, смертністю і переходом паїв у спадок жителям міст.
Андрій Грудницький

Валентина Котолуп, 63 роки, Южне.
– Пай – це фінансова підтримка родини. У нашому селі платять по 7,5% від вартості паю, це 7400 грн. Свій пай отримую з 2000 року, коли його успадкувала від мами. Колись худоби тримали дуже багато, тож пай забирали переважно зерном. А зараз тільки двоє поросят і трохи птиці, тож беремо плату грошима. Зерно зараз дороге, тож тримати худобу не вигідно.

Надія Лазоренко, 42 роки, смт Дружба:
– Я в колгоспі не багато пропрацювала, але пай заробила. Знаходиться у Рожнівці. Зараз за нього платять близько семи тисяч гривень. Свого часу орендну плату забирали переважно натуроплатою. Минулого року брали два мішки цукру і гроші. Цього року вирішили забрати гроші, бо ж ціна зерна та цукру майже така ж як і на базарі. А ще ж потрібно потратитися на транспорт, щоб його перевезти.
Переглядів: 476 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук