"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Жовтень » 26 » У Зоцівці з переваг цивілізації – лише електрика. Та й вона буває не завжди
11:28
У Зоцівці з переваг цивілізації – лише електрика. Та й вона буває не завжди

Невелике село Зоцівка Іваницької сільради. На в’їзді гостей зустрічає автобусна зупинка із мальовничою однойменною вивіскою. Колись це село претендувало на звання перспективного. У сімдесятих роках тамтешня молодь активно будувалася, працювали ферма і магазин, планували відкрити дитсадок.
Сьогодні сюди веде напіврозбита дорога. Біля зупинки притоптана трава, валяються недопалки, схоже ніби щодня люди на автобус приходять. Та він у село хтозна від коли не ходить, а траву топчуть лише четверо здавачів молока. Та й жителів в селі небагато – 44 згідно з даними старости та менше тридцяти – за підрахунками старожилів.
Ще якихось десять років тому в селі навіть ферма була і давала людям роботу. А сьогодні працевлаштуватися можна хіба що в найближчих селах. Тут навіть медика немає, бо його посаду скоротили 2016 року, після об’єднання в Парафіївську громаду. Тепер за медобслуговуванням мешканці Зоцівки звертаються у сусідню Іваницю. Дістатися амбулаторії можна пішки, велосипедом чи найняти автомобіль. Шляху якихось п’ять кілометрів, ніби й недалеко, але найняти приватну машину коштує сто гривень.
Продукти харчування привозять у село приватні підприємці із Прилуцького району двічі на тиждень.
Електропостачання – остання з ознак цивілізації, яка тут ще залишилася Але при найменшому вітрі світла в селі не буває по кілька разів на день через замикання в електролінії. Раду собі дають самі ж селяни. Вони вже добре вивчили, котрий із тумблерів потрібно перемкнути для відновлення електропостачання. Під трансформатором навіть поставили спеціальний стовпчик, щоб зручніше було поратися у щитку. І бігають клацають, клацають…
Проти такого «електросервісу» виступила шістдесятирічна Валентина Золотарьова. Її діти живуть далеко за межами країни і єдиний зв’язок із ними – через Інтернет. А його часто-густо немає.Після звернення в обласну держадміністрацію вона таки домоглася, що РЕМівці часткового розчистили лінії від кленів. Але не скрізь. Бо на сусідній вулиці Польовій дроти на метр обвисли і тепер вже вони торкаються кленів і при найменшому вітрі замикають.
Водночас ПАТ «Чернігівобленерго» жінці повідомило, що «за результатами обстеження повітряних ліній, електропостачання здійснюється в нормальному режимі». Чи знають про людські поневіряння в об’єднаній громаді? Знають, запевняє їїголова Валентина Карпенко.З цього приводу вона вже зверталася до РЕМу. Але там повідомили, що працівники завантажені роботою і негайно вийти на розчистку лінії у Зоцівці не можуть. Однак вона говорить ,що тримає ситуацію під контролем і готова направити працівників місцевого комунального підприємства на підмогу РЕМівцям, як тільки вони туди прибудуть.
Андрій Грудницький

На фото: Валентина Золотарьова без Інтернету, як без рук
На вул. Польовій якби не тополя, електричний стовп досі б упав

Якщо потіснитися на одну лавку і півсела влізе
Переглядів: 557 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук