"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Серпень » 18 » У жодній об’єднаній громаді не закрили ФАП
17:39
У жодній об’єднаній громаді не закрили ФАП

У жодній об’єднаній громаді не закрили ФАП

Децентралізацію в Україні називають реформою №1. Вона покликана передати значні повноваження та бюджети від державних органів органам місцевого самоврядування, прибрати головну перешкоду на шляху до добробуту – корупцію, здійснити реформи в галузях освіти й охорони здоров’я і врешті повернути до життя село. Головним рушієм у цьому процесі мають стати активні і спроможні громади.

Спроможність – це насамперед повноваження, ресурси і відповідальність. Кількість населення – не основне. Усі громади, навіть найменші, мають отримати шанс на розвиток.

На цьому наголошували експерти на тренінгу для журналістів, організованому ГО «Асоціація регіональних ЗМІ» у рамках проекту «Чому важливо писати про децентралізацію – місія журналіста у реформі».

На сьогодні в області у п’ятьох створених громадах восени відбулися вибори. Цього року об’єдналися ще п’ять громад: Остерська, Батуринська, Лосинівська, Гончарівська та Мринська. Ще десять – на стадії об’єднання.

Розроблені два проекти щодо поділу області на повіти: в одному планується чотири, в другому – шість. Який проект буде затверджений, наразі не відомо.

Об’єднання відбувається згідно з перспективним планом, який розроблений Офісом реформ. Проте ще жодна у межах плану не об’єдналася, вносилися ті чи інші зміни.

Зокрема, сьогодні створюються так звані ядрові об’єднання, повідомила координатор Офісу реформ та регіонального розвитку в Чернігівській області Ірина Кудрик. Наприклад, за планом мають об’єднатися шість сільрад, але спочатку це можуть зробити, приміром, три, а решта доєднається пізніше.

Для того, щоб громада стала повністю спроможною, потрібен деякий час. Не можуть новостворені громади відразу бути економічно самостійними і бездотаційними.

Регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко наголосив, якщо грошей не вистачатиме, 80%  вирівняє держава, а 20% треба шукати самим: провести ревізію земель, лісів, оптимізувати бюджетну сферу, контролювати сплату податків.

Найважливіше для створення спроможної громади – ресурси, а саме кадри. А кадровий голод в об’єднаних громадах відчутний. На цій проблемі акцентувала увагу голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірини Грозенко. За її словами, працевлаштовані усі працівники сільрад, які об’єдналися, та спеціалістів усе одно не вистачає. Проте відрадно, що поступово до села повертається приваблена перспективами розвитку молодь. Це єдина реформа, яка має повернути село до життя, вважає Ірина Грозенко. І навела промовисті факти ефективності процесу об’єднання.

- У бюджетах об’єднаних громад залишається 60% ПДФО, а в необ’єднаних – 20%.

- Цього року для розвитку інфраструктури усій області виділено 92 млн грн, а на п’ять об’єднаних громад – 32 млн.

- У жодній об’єднаній громаді не закрили ФАП. А в Парафіївській - зберегли Іваницьку лікарську амбулаторію.

За словами Ірини Грозенко, у громадах є гроші і на будівництво доріг, але немає механізмів їх використання. Для успішної реалізації реформи потрібні нові закони. На сьогодні розроблено десять відповідних законопроектів, але парламент не поспішає їх приймати.

Зволікати з об’єднанням не варто, наголосила Ірина Грозенко. За її словами, добровільність скоро може закінчитися. І це може статися або до кінця цього року, або наступного.

Людмила Храпаль

Переглядів: 458 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук