"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Квітень » 2 » У залі РДА
14:15
У залі РДА
Мрія Хрущова втілена в життя
Минулого тижня в РДА відбулася нарада за участю представників с/г підприємств нашого району. Розглянуто питання результатів роботи с/г підприємств у 2011 році та наявність і якість насіннєвого матеріалу для проведення весняно-польових робіт.
Начальник управління АПР Олександр Кутовий зазначив, що агрокомплекс району непогано завершив минулий рік, незважаючи на несприятливі погодні умови. Ріст валової продукції рослинництва склав 163%, тваринництва – 100,3%. В порівнянні з іншими районами області за темпами росту валової продукції рослинництва, Ічнянщина займає 12 місце, а в галузі тваринництва – 11. Найбільше її вироблено у СТОВ «Інтер», ПП «Агро-Трейдер», ТОВ «Рожнівка-Агро», ПСП «Фортуна», ЗАТ «Кремінь».
Аналізуючи зернову групу, він зазначив, що зібрано 216 тис. тонн зернових, що на 105 тис. тонн більше від урожаю 2010 року, і 76% від валового виробництва становила кукурудза. Впродовж останнього десятиліття, площі кукурудзи збільшились у 12 разів. У 2000 році її частка складала 5%, у 2011 – 55%, а цього року сягне 62%. Олександр Володимирович акцентував увагу на зростанні площ технічних культур, зокрема, соняшника, площа посіву якого лише за останні десять років зросла у 46 разів.
Торік збільшилось виробництва молока (105%), м’яса ВРХ (104%), але знизилося виробництво м’яса свиней (35%). На тлі загального скорочення поголів’я ВРХ, його у СТОВ «Рожнівка-Агро», ЗАТ «Нива-Плюс» та ПСП «Фортуна».
Район втрачає лідируючі позиції з продуктивності корів. У середньому надій на корову склав 4718 кг, середньо обласний показник – 3848 кг. Проте, продуктивність корів в районах області зросла на 125%, а в нас – лише 115%.
Проаналізував Олександр Кутовий і фінансові питання: 26 господарств звітної групи торік отримали 400,3 млн. грн. виручки від реалізації продукції, з яких 70% – від рослинництва, 29% – від тваринництва, і лише 1% припав на іншу продукцію сільського господарства. В середньому рівень рентабельності с/г підприємств склав 35,4%.
Особливу увагу доповідач приділив структурі затрат на виробництво продукції в частині витрат на оплату праці. За його словами, цей показник становить лише 8,5%, за радянських часів оплата праці в структурі затрат займала не менше 15%. У Європі цей показник становить 20-30%. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в районі на 1 березня 2012 року складала 1401 грн., в області – 1800 грн.
Начальник районної насіннєвої інспекції Ірина Трикоз переймалася питанням, яким насінням засіватимуть аграрії поля цієї весни? За її словами, вони не поспішають направляти насіння на аналіз посівних якостей. Не знаючи чистоти насіння, його схожості та маси, досить важко встановити оптимальні норми висіву та належним чином налагодити сучасні сівалки.
Обговорювали на нараді й питання збереження родючості ґрунтів. Зокрема, начальник відділу Держкомзему в Ічнянському районі Наталя Бондар звернула увагу аграріїв на виконання чинного законодавства про землеустрій та захист землі від виродження чорнозему, що вже спостерігається на окремих ділянках із десятилітніми посівами кукурудзи.
Не оминули і питання цукрової галузі та перспективи роботи Парафіївського цукрового заводу. За словами його представників, цього року планується пробний пуск підприємства. З наступного року мають намір запровадити підтримку с/г підприємств де вирощуватимуть цукрові буряки, насінням, гербіцидами, пальним..
Голова райдержадміністрації Сергій Рубашка, підсумовуючи нараду, зазначив, що нині не спостерігається симетрії і балансу в сільському господарстві. Адже поряд із розвитком рослинництва повинно розвиватися і тваринництво – галузь, яка цілорічно забезпечує селян роботою. Очільник району звернув увагу присутніх на необхідність зміни підходу до господарювання у тваринництві, оскільки свинарство є збитковим. Це потрібно врахувати у новому сільськогосподарському році й звернути увагу на європейський досвід, де вирощування свиней приносить прибуток.
Оскільки відновлення цукрового заводу – одне із актуальних на сьогодні завдань, Сергій Васильович закликав присутніх посіяти хоча б по 50-100 гектарів цукрових буряків, щоб завод отримав сировину для початку сезону цукроваріння.
Андрій Грудницький
Переглядів: 574 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук