"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Березень » 25 » У всьому винна… природа?!
15:18
У всьому винна… природа?!

До редакції надійшов лист від ічнянця Олега Погуляйла, як він себе називає «небайдужого громадянина, патріота свого краю, який тут виріс та безмежно любить Ічнянщину». Автор пише, що 13 березня, проїжджаючи поблизу ставу в Будах, який знаходиться на території Ічнянського національного природного парку, побачив на поверхні водойми мертву рибу, була навіть сорокасантиметрова щука.
Олег Погуляйло також занепокоєний занедбаним станом даного ставу, зокрема наявністю угрупування зеленого кольору на поверхні води. «Я затятий рибалка, люблю посидіти з вудкою, – йдеться далі у листі автора, – та коли два роки тому хотів порибалити на Будянському ставку, працівники Нацпарку не дозволили. Сказали, що це їхня територія. Чому ж тоді не дбають про екологічний стан водного об’єкта, який їм підпорядкований»?
Чоловік просить винести цю екологічну проблему на широкий загал. І сподівається «таким чином підштовхнути керівництво Ічнянського національного природного парку на належне утримання водоймища, яке знаходиться на їхньому балансі».
17 березня редакція надіслала офіційний лист-запит керівництву Нацпарку з проханням роз’яснити, що призвело до загибелі риби, і пояснити причину виникнення зелених плям на воді. Відповідь отримали 22 березня. Директор ІНПП Олександр Шульга цю ситуацію прокоментував так:
«На звернення редакції газети щодо екологічного стану ставка «Будянський», який знаходиться на території Ічнянського національного природного парку поблизу с. Буди повідомляємо, що через складні погодні умови останніх років, які супроводжувались спекою, під впливом високих температур повітря у неглибоких водоймах вода дуже нагрівається і зеленіє (зацвітає). Це активно розвиваються синьо-зелені водорості, через які у воді зменшується вміст кисню і вода стає отруйною. Це звичайний природний фактор, від якого останнім часом страждають майже всі водойми. Через засуху окремі водойми, а саме поблизу сіл Тишківка, Буди, Лучківка, Тростянець, Верескуни («Химчине», «Садове», «Мисливський», «Лучківський») увійшли в зиму повністю без води.
На ставку «Будянський» рівень води значно знизився, тому через несприятливі умови для перезимування іхтіофауни на ньому у незначній кількості загинула риба, а на поверхні води є рештки (зелені плями) синьо-зелених водоростей. Цієї весни на водних об’єктах, які не пов’язані з руслом річки Іченька, ситуація з рівнем води катастрофічна. Майже всі зазначені вище об’єкти виходять із зими без води.
Останніми роками на наших водоймах не гніздяться водоплавні птахи через низький рівень води або її відсутність.
Тому якщо назвати всі ці водойми, в тому числі став «Будянський», занедбаними, то тоді, мабуть, треба вказати й ким. Інколи природа через кліматичні умови, стихії, використовує свою силу й можливості всупереч нашим вимогам і потребам».
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото Олега Погуляйла
Переглядів: 479 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук