"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Серпень » 4 » У розвиток – вкладені мільйони
14:13
У розвиток – вкладені мільйони

Минулого тижня в Ічні пройшов прес-тур обласних та районних ЗМІ. Журналісти знайомилися з діяльністю обласного депутата від Аграрної патрії України, головою правління ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» Віктором Кияновським. Захід видався дуже насиченим. Гості побували на виробництвах, на полі і на фермі, відвідали заклади соціальної сфери. Досягнення ічнянців їх щиро вразили.

Конкуренція – це локомотив, який рухає розвиток промисловості

Ічнянський завод сухого молока та масла у районі є лідером промислового виробництва та одним з найбільших платників податків. Молочна продукція користується попитом на вітчизняному ринку і за його межами. Тож закономірно, що доводиться витримувати шалену конкуренцію. А відтак постійно шукати шляхи максимально ефективного використання факторів виробництва, вести виважену цінову політику і постійно працювати над впровадженням нових технологій. Результатом останніх є нові види продукції.
Новинкою цього сезону є сир рікота. Як пояснила головний технолог заводу Тетяна Подосок, це різновид альбумінних сирів, збагачений білками з низьким відсотком жиру. Невдовзі він з’явиться на прилавках магазинів. Журналісти його вже дегустували і оцінили на «відмінно».
Загалом тут виробляють більше тридцяти видів продукції. Найпопулярніші з них масло олодковершкове та сухе молоко експортуються до тридцяти країн світу. Проте на європейський ринок ще не вийшли. Але це лише питання часу, запевняють товаровиробники.

Нові потужності – нові можливості

Модернізації зазнало й саме підприємство. За п’ятдесят два роки завод дуже змінився. І доклав до цього руки голова правління Віктор Кияновський. Це при ньому будувалися нові виробничі та адмінприміщення, розширювався та оновлювався автопарк, впроваджувалися нові види діяльності,енергозберігаючі технології, з’являлися нові можливості.
Так, нині завод за добу переробляє 150-160 тонн молока, або понад 50 тисяч тонн за рік. Сировину закуповує у населення та підприємствах вісімнадцяти районів нашої та сусідніх областей. Часто можна бачити, як дорогами району їдуть великі молоковози, тоннажністю тридцять тонн кожний. На підприємстві таких три. Молоко таким чином перевозиться охолоджене, а значить воно не втрачає своїх поживних властивостей і відповідає усім стандартам якості. З такого молока можна виготовляти хоч дієтичні продукти, хоч кошерні.
Та й цінову політику можна вести інакшу. Приміром, ічнянці дивуються, чому місцеві сільгосппідприємства продають молоко не ічнянському маслозаводу, а яготинському. А вся справа у ціні. Хто більше дає, туди і «їде» молоковоз. А за потреби, каже Віктор Кияновський, ці підприємства забезпечать сировиною місцевого переробника.
За добу ічнянські маслороби виробляють 7,5-8 тонн смачного поживного продукту. Цей товар у сховищі не залежується. Та все ж приміщення нещодавно добудували, щоб мати свій «козир» у рукаві, на випадок зниження ціни чи ще якихось форс-мажорів. У сховищі воно може зберігатися до двох років. Щоправда, такого напевне не буде, бо із кожної півтори тисячі виробленого масла тисяча йде на експорт. Про це сказав директор підприємства Іван Довгопол.
Наявні потужності дозволяють підприємству брати шефство над соціальною сферою міста і району.
Нині це підприємство є основним меценатом міських садочків та шкіл, районної лікарні та культури і успішно впроваджує соціальні програми «Здорова дитина – успішна країна», забезпечуючи свіжим молоком дошкільнят та учнів молодших класів, та «Власні фрукти». Для реалізації останньої обласні депутати від Аграрної партії, які представляють Ічнянщину, закупили саджанці фруктових та ягідних дерев і разом з батьками та працівникам висадили їх на територіях дитсадків. За словами В. Кияновського, програма буде діяти доти, доки молоді сади не з’являться в усіх дошкільних навчальних закладах міста.
Неабиякі кошти вкладає меценат у розвиток спорту, зокрема у спортивний клуб «Берег», укомплектувати команду сильними бійцями, які заявили про себе у повний голос на світовому рівні. Вихованці заслуженого тренера України Олега Кравця є призерами чемпіонатів світу, Європи, неодноразовими переможцями вітчизняних змагань. А самого Олега за результатами роботи у 2016 році Федерація боксу визнала кращим тренером України та нагородила іменним золотим перснем. Останній факт сильно подивував журналістів, що у маленькому містечку такий високий рівень спортивних досягнень.
Успіхам спортсменів сприяє і сучасна тренувальна база, і комфортні умови проживання та відпочинку у готелі, який облаштовано в одному з колгоспних приміщень на території ПОСП «Хлібороб». Прикро, що державної підтримки не вистачає. Чи точніше її немає.
Потрібна нова політика підтримки аграріїв

Хоча, хто у нинішніх умовах її має? Виробники хліба чи м’яса? Аграрна Україна нагодувала б цілий світ із своїх родючих грунтів, якби ж була державницька підтримка і частина витрат поверталася у господарство у вигляді дотацій. А це могли би бути мільйони.
Двадцять вісім мільйонів уклав у реконструкцію власних виробничих потужностей Ічнянський кластер ТОВ «Росток -Холдинг» лише на території ПОСП «Хлібороб». Тут відновлюють тваринницький комплекс. Це господарство утримує вісімсот голів ВРХ, з них 370 корів. Торік середній надій на фуражну корову склав 9 тонн молока.
Нові ферми мають сучасні доїльні установки. Другу чергу реконструкції планують завершити до осені. . Сюди вже запрошують молодих спеціалістів.
На полях теж триває напружена робота. Дев’ять комбайнів кластера збирають зернові. Перші ужинки хліборобів не розчарували. Врожайність пшениці – 64 цнт/га. За нинішніх погодних умов – непогана. Продовольча пшениця везеться на досушування та зберігання. А для цього є також потужності. Розбудовується і осучаснюється колишній міжколгоспний комбікормовий завод, а нині ТОВ «Комбікормник». Тут встановили дві американські сушарки, які можуть за добу висушити дві тисячі тонн кукурудзи, а пшениці – ще більше. За добу звідси відправляють сорок вісім вагонів збіжжя. У планах – поставити третю сушарку, довести потужності до 100 тисяч тонн одночасного зберігання та підвести залізничне полотно на елеватор.
Щоб було у майбутньому що сушити, аграрії нині б’ють в усі дзвони і волають – не робіть землю товаром! Не на часі. Селянин від цього не збагатиться, а постійний дохід втратить. У районі в середньому за оренду паю платять 7,4% від його вартості, господарства кластеру платять 8%.

Соціальні угоди – нові дороги

Учасники прес-туру звернули увагу на нову дорогу в Ічнянському районі, якою їхали з Ніжина. Та й заїхавши Ічню, теж зауважили цей факт. За словами В. Кияновського у дорогу в центрі міста вкладені 800 тисяч гривень, виділені місцевими підприємствами під виконання соціальних угод.
Загалом гості були вражені чистотою і охайністю нашого містечка. А ще тим, як багато вкладено місцевим меценатом у розвиток громади.
Ніна Наливайко
Переглядів: 823 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук