"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Грудень » 4 » У районі під медичним наглядом – 39 ВІЛ-інфікованих
15:24
У районі під медичним наглядом – 39 ВІЛ-інфікованих
1 грудня в Україні відзначався Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Важливе значення має просвітницька робота серед населення задля подолання цієї епідемії , адже проблема ВІЛ-інфекції є актуальною в Україні.
За період з моменту реєстрації першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році до 1 січня 2015 року в області зареєстровано 5279 випадків ВІЛ-інфекції, в тому числі 1146 – із захворюванням на СНІД. Зокрема, в нашому районі перший випадок ВІЛ-інфекції зареєстрований у 2004 році. Станом на 1 грудня 2015 року під медичним наглядом у кабінеті «Довіра» районної лікарні перебуває 39 ВІЛ-інфікованих осіб.
Зокрема, серед нових випадків ВІЛ-інфікування статевий шлях становить 100%. Молоді люди віком від 15 до 24 років – одна з найуразливіших груп населення інфікування ВІЛ через низьку інформованість про перебіг епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу, шляхи інфікування та високу ранню сексуальну активність навіть у віці до 15 років.
Основними шляхами передачі ВІЛ-інфекції є: незахищений статевий контакт (вагінальний та анальний); оральний секс із інфікованою людиною; переливання зараженої крові; спільне використання заражених голок, шприців та іншого гострого інструментарію; від матері до дитини під час вагітності, пологів, годування груддю.
Варто зауважити, що ВІЛ-інфекція не передається при побутових контактах (користування спільним посудом, обійми, рукостискання, під час дружнього поцілунку), через укуси комах.
Період від інфікування ВІЛ до появи перших симптомів захворювання коливається у дуже значних часових межах, може тривати роками, при цьому ніяк не проявляючись, але інфікована особа вже з самого початку стає заразною.
Враховуючи те, що на сьогодні основним шляхом інфікування є статевий, необхідно зменшити ризик такого шляху передачі інфекції – при кожному статевому контакті користуватися чоловічими чи жіночими презервативами, уникати ризикованої поведінки (безладні статеві контакти з великою кількістю партнерів або з особами, ВІЛ-статус яких невідомий).
Знання свого ВІЛ-статусу дає дві важливі переваги: по-перше, якщо особа ВІЛ-інфікована, то вона може вжити заходів для того, щоб отримати доступ до лікування, догляду та підтримки до того, як проявляться симптоми ВІЛ-інфекції/СНІДу, тим самим продовжити своє життя та зберегти його якість на достатньому рівні; а по-друге – це знання допоможе не допускати передачу ВІЛ-інфекції іншим людям.
Для того, щоб отримати інформацію про свій ВІЛ-статус, необхідно скористатися послугами добровільного консультування та тестування на ВІЛ, яке є безкоштовним та конфіденційним. В Ічнянському районі послуги з добровільного консультування та тестування на ВІЛ надаються щоденно у кабінеті «Довіра» на базі КЛПЗ «Ічнянська ЦРЛ», а також сімейними лікарями та лікарями стаціонарів, іншими медичними працівниками, що пройшли відповідні курси з питань проведення добровільного консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію.
Лікар-інфекціоніст Віта Ярошенко
Переглядів: 483 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук