"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Вересень » 26 » У Припутнях кульові блискавки добряче налякали людей
13:20
У Припутнях кульові блискавки добряче налякали людей
Кульова блискавка – рідкісне і таємниче природне явище, яке й сьогодні не має вичерпного наукового пояснення. На вигляд, це рухомий згусток плазми, розміром від кількох до кількадесят сантиметрів, іноді видає звук, подібний до шипіння. Його поведінка непередбачувана. Кульові блискавки можуть з’являться і під час грози, і в сонячну погоду. Найчастіше, покружлявши по місцевості, вони зникають, не завдавши ніякої шкоди. За історію людства накопичилося понад 10 тисяч свідчень про зустрічі з «розумними кулями», нещодавно бачили їх і жителі Припутнів.
Надвечір, накрапав невеликий дощ, десь далеко погримувало. Селяни помітили, що небо було дуже яскраве, нагадувало різнокольорове мереживо. Його пронизували червоні блискавки. Потім несподівано звідкись з’явилися величезні кулі, які залітали до людей на подвір’я.
– Це було десь близько 18-ї години, – говорить директор Припутнівського будинку культури Олександр Зінич. – Я косив бур’яни, а воно гримить і гримить. Зайшов у двір, курям кинув і зібрався їхати в магазин за батоном. Тільки взявся за велосипеда, він стояв біля хати, якраз під супутниковою антеною, а воно як спалахне переді мною, як хрясне – я й упав на спину, а велосипед на мене. Світло дуже яскраве було. Лежу, голова болить, у вухах шумить. Не розумію що сталося, аж очамрів. Потихеньку підвівся. Згадав, що телевізор не вимкнув. Мабуть, блискавка й влучила в антену. Зайшов у хату – телевізор на місці, лампочка горить. Поїхав до дочки у магазин, а вона теж налякана таким явищем.
Як виявилося, кульова блискавка завітала і в магазин. Продавець Валентина Кузьменко бачила, як розжарена різнокольорова куля освітила приміщення: « Вона несподівано залетіла десь із гори, можливо, через відчинені двері. У магазині пробула кілька секунд. Сильно тріщала над холодильником. Із неї розліталися сині іскри. Блискавка мене не вдарила, але я страшенно злякалася і сховалася під прилавок. Коли й куди вона вилетіла я не бачила.»
Раїса Сутула, яка мешкає неподалік центру у Припутнях, теж очевидець цього дивного природного явища.
– Я йшла від сараю до хати, – розповідає літня жінка. – Між гаражем та літньою кухнею побачила вогняну кулю. Вона була метрів п’ять від мене і сильно тріщала. А потім як бахнула, я й присіла. Дуже злякалася. Мене ніби струмом обдало. Двоє внучат, трьох і чотирнадцяти років, були в хаті. Телевізор робив і холодильник. Я забігла і питаю: «Ви живі? Кажуть живі». А де та куля ділася – не знаю. Думала, в антену телевізора вдарила.
Того дня 89-річна Надія Олійник вивісила випрану білизну на шворку у дворі і пішла в хату за прищепками. Коли повернулася, побачила тьмяне, але безхмарне небо.
– І тут, звідкись прилетів клубок вогню, неначе футбольний м’яч, – пригадує Надія Олійник. – Він був блискучий. Засвітив увесь двір, із шаленою швидкістю долетів до сусідської хати, і як тарахне! Гепнуло добряче, загурчало і розлетілося. А людочки! Я вчепилася за вірьовку і молилася. Воно мене так оглушило, що й сьогодні болить голова і погано чую.
Припутнівці вважають, що кульових блискавок було кілька. Дехто бачив, як яскраві клубки бігали електролініями, від чого згорів трансформатор біля ФАПу. За словами сільського голови Олександра Даниленка, 19 серпня РЕМівці замінили трансформатор і відновили електропостачання. Під час грози сільський голова був вдома. Блискавки каже, не бачив, але чув, як неподалік двору щось сильно гримнуло. На його думку, блискавки літали в районі колишнього дитсадка. Поряд із ним котельня, з якої стирчить металева труба – це найвища точка у селі. Мабуть, вона й притягнула грозу. Всі, до кого залітали вогняні кулі, живуть в радіусі кількохсот метрів від дитсадка, а магазин, в якому побувала «непрошена гостя», взагалі поряд. У котельні є громовідвід, можливо, це й уберегло село від більшої біди. На щастя, ніхто не постраждав.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 573 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук