"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Серпень » 11 » У портретах Максима Скалацького – характер і настрій
17:24
У портретах Максима Скалацького – характер і настрій

                                                               

   За мольбертом із пензлем у руках – 16-річний юнак. Дуже скромний і неговіркий. Та, лише кинувши погляд на його картини, розумієш, що перед тобою – талановитий художник.

   Максим Скалацький із Дорогинки змалечку дивував художнім сприйняттям навколишнього світу. Він по-особливому бачив, як розквітає соняшник чи золотиться кленове листя. Дорослішаючи, почав розкривати людські якості. Портрети йому найбільше вдаються. Та це набагато важча робота. Тож працює юний художник по шість-вісім годин на день. Часто вночі, у тиші. Свої картини спершу створює в уяві, потім –  на полотні. Натхнення черпає зі спілкування з природою та людьми.

  

   Мистецький талант чотирирічного сина помітила мама Олена Михайлівна, вчителька образотворчого мистецтва. Ненав’язливо підсовувала малюку олівці й аркуші, щоб рука міцніла і фантазія розвивалася. До восьмого класу Максим навчався в Дорогинській школі, відвідував гурток «Весела палітра», яким керувала мама. Три роки навчався на художньому відділенні Ніжинської школи мистецтв при училищі культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької.

   Нині Максим закінчив 10-й клас Київської державної середньої художньої школи ім. Т. Шевченка, де три роки освоює художню майстерність на живописному факультеті. Крім шкільних предметів, вивчає і фахові: живопис, композицію, рисунок та пластичну анатомію.

Хлопець уже не уявляє свого життя без пензля і фарб. Мріє стати професійним художником, досягти успіхів і прославити своїми роботами Ічнянський край та Україну. Планує вступити до Київської національної академії образотворчого мистецтва і культури. Захоплюється історією мистецтв, книгами про відомих живописців. Постійно відточує свою майстерність, навчаючись у професійних художників Юрія Гончаренка та Сергія Ушакова. Максим створив більше сотні робіт, найбільше йому подобається писати портрети..

  

   – Раніше я малював натюрморти і пейзажі гуашшю, придумував картини. Зараз пишу переважно портрети з натури, – говорить Максим Скалацький. – Щоб передати характер чи настрій людини, необхідно досконало знати анатомію. Цьому вчуся. Створюючи художній образ, намагаюся передати, чи людина сумує, чи вона закохана, її погляд, статуру.

   – Який художній матеріал використовуєш у роботі?

   – Різний, залежно від виду роботи. У живописі – акварельні та олійні фарби, у графіці – олівець, вугілля, сепію*, сангіну*, гелеву ручку.  

   – Скільки приблизно часу витрачаєш, щоб написати портрет? 

   – Спершу заготовляю полотно, обробляю клеєм, желатином, ґрунтую. Потім роблю начерк, формую композицію та проробляю олійною фарбою. Портрет розміром 40 на 50 см можу намалювати за дві-чотири години, якщо постаратися. Пізніше промальовую деталі.

    – Пишеш картини на замовлення?

   – Років три тому подруга мого брата замовила свій портрет. Це була графічна робота і перший мій заробіток 30 гривень Пізніше малював портрет автора Івана Павловського до книги «Дорогинка: історико-географічна монографія», за що в подарунок отримав видання, яке коштувало 100 гривень. Портрет малював з фотографії. Нині є замовлення, але бракує часу – готуюся до вступу в академію.

   – Що надихає тебе на створення шедеврів?

   – Натхнення дає те, що прагну бути справжнім майстром. А взагалі найприємніше, коли твій твір поліпшує комусь настрій.

 

   Про талановитого юного художника Ічнянщини йдеться в книгах Віталія Шевченка та Тетяни Чумак «Сімсот відомих ічнянців» (митці, науковці, діячі культури), Віталія Шевченка «Енциклопедія Ічнянщини». До альманаху «Оживає минувшина» увійшли його чудові роботи «Весняний настрій», «На зупинці», «Посиденьки», «Рідні краєвиди», «У Тростянецькому парку», «Українська жінка», «Автопортрет» та серія портретів. 2012 року за живописні твори про родину та Ічнянщину Максим нагороджений пам’ятним знаком лауреата премії «Родина. Ічнянщина. Україна».Максим Скалацький – лауреат та дипломант багатьох престижних конкурсів дитячої творчості, зокрема, конкурсів живописних робіт і творів декоративно-вжиткового мистецтва. Талановитий юнак – п’ятиразовий лауреат та 11-разовий дипломант літературно-мистецького конкурсу-премії Фонду Віталія Шевченка «Родина. Ічнянщина. Україна».

Наталія ЄПІФАНОВИЧ

Переглядів: 502 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук