"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Квітень » 28 » У ногу з часом
11:55
У ногу з часом
Острівець європейської цивілізації

Нині стало модним наголошувати на приналежності України до Європи та декларувати її устремління до Європейського Союзу. Безперечно, – це основний і досить амбітний пріоритет державної політики. І хоча з великими потугами, але держава поступово рухається саме в цьому напрямку. Не буду заглиблюватися у тему переваг цивілізованого світу старої Європи з її ліберальним законодавством, захистом прав людини, рівнем життя тощо, як і щодо «перешкод» нашого шляху до нього, бо маю намір звернути увагу на те, як ми з вами, шановні читачі, «долаємо» цей шлях. Адже саме з таких, як кажуть, пересічних громадян формується суспільство, його політична зрілість, культура. Великі міста вже давно живуть за «новими» правилами капіталізму, хоч і дикого. А ось глибинка, особливо сільська, явно відстає через брак великого капіталу, інвестицій, занепаду аграрної сфери, недосконалого та дрібного промислового виробництва… І якими б похмурими фарбами скептики не змальовували сучасність периферії, світлі островки європейської цивілізації у нас є! Їх творять ті, хто мислить, діє, творить свою справу за сучасними мірками, постійно навчаючись, переймаючи позитивний досвід, освоюючи не тільки тонкощі бізнесу, а й європейської культури.
«Сім-сім, відчинися»?

Більш як півроку минуло з часу відкриття в Ічні сучасного торговельного центру «Городок», який не поступається кращим столичним зразкам супермаркетів. Сучасні проект, дизайн, будівельні матеріали та технології, що застосовувалися при його будівництві свідчать про далекоглядність та відповідальність власників, які прийшли у цей бізнес надовго. Чого вартий вхід до магазину, який обладнаний пологим, а відтак і зручним, пандусом та широкими дверима для людей з обмеженими можливостями, що свідчить про нове мислення і повагу до співгромадян.
Перші його відвідувачі із захопленням ділилися враженнями про диво-магазин:
– Підходиш, а двері самі відчиняються. За ними нікого немає, вони самі нас бачать. Ото чудасія!
Нині діють три торговельні зали. Найбільша – побутової техніки з широким її асортиментом на всі смаки і гаманці, де товар доступний, щоб роздивитися, «примірятися». Кваліфіковані продавці-консультанти, як і в міських супермаркетах, ознайомлять із характеристикою корисної для дому техніки, дадуть слушну пораду. За лічені хвилини на місці можна оформити кредит на придбання необхідної у господарстві побутової техніки.
Відділи постільної білизни, рушників, товарів для новонароджених та дітей, посуду та галантереї теж не поступаються асортиментом та високою якості товарів відомих вітчизняних та зарубіжних фірм.
Та це, як кажуть, лише вершина айсберга, те, що може побачити й оцінити будь-який відвідувач магазину. А ще є й інша сторона медалі – більш цікава, з точки зору застосування енергозберігаючих технологій, збереження навколишнього природного середовища, зниження чи, швидше, відмова від споживання дорогого й економічно невигідного природного газу. Опалення величезного двоповерхового, у 800 квадратних метрів, приміщення забезпечується сучасним котлом на твердому паливі – дровах (годяться й тирса, тирсобрикети, відходи деревного виробництва). Та й їх використання зведене до мінімуму. За опалювальний сезон 2011–2012 років, при досить суворих морозах тут спалили 25 кубометрів дров. Опалювальна система оснащена численними насосами, які сприяють максимально ефективному використанню теплової енергії, за рахунок швидкої циркуляції води у системі. І ще одне ноу-хау для нашої місцевості – це система опалення вмонтована у підлогу. Звичайно, це коштувало грошей, однак, з часом система не тільки окупиться, а й берегтиме господарю копійку.
Поспілкувавшись із власником «Городка» Аркадієм Петровим, переконалася у його невтомності та винахідливості, бажанні впроваджувати численні плани, які народжуються в його голові чи не щохвилини. Отоді й подумалось, що європейськість наша саме там – у головах, а не на язиках, які лише про неї плещуть.
Галина Ткаченко
Переглядів: 623 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук