"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 5 » У літературно-мистецькому житті Ічнянщини відбулися три визначні події.
11:07
У літературно-мистецькому житті Ічнянщини відбулися три визначні події.

210 років від дня народження Олекси Стороженка
Громадськість району урочисто відзначила 210-у річницю з дня народження славного земляка, класика української літератури, уродженця с. Лисогори Олекси Стороженка.
Представник виконкому Парафіївської селищної ради, староста сіл Южного, Лисогорів і Боярщини Олексій Бородій супроводжував ічнянських та київських гостей, які відвідали Лисогори, щоб оглянути місцевість і вклонитися місцям, де народився письменник, де мешкала родина Стороженків. Урочисті збори з нагоди славного ювілею відбулися в Южному та Парафіївці. Про земляка, класика української літератури О.Стороженка говорили голова районного об’єднання літераторів «Криниця» Станіслав Маринчик та бібліотекар районної бібліотеки Надія Прочай.
На батьківщині Олекси Стороженка, в Лисогорах, присутні також вшанували пам'ять ученого Павла Гамалії, відвідавши його могилу

П’ята книга «Оживає минувшина» – видання про Парафіївську об’єднану територіальну громаду
Голова редколегії видань з історії Ічнянського краю Віталій Шевченко презентував нове видання про Ічнянщину – «Оживає минувшина», п’ятий випуск, присвячений першій річниці Парафіївської об’єднаної територіальної громади. Книга вміщує історичні документи й архівні та краєзнавчі матеріали з історії населених пунктів, що нині входять до складу об’єднаної громади. Ключова публікація збірника – дослідження Бориса Гузя про легендарного отамана Ангела. Про архівні пошуки та підготовку позачергового збірника «Оживає минувшина» розповів голова історико-культурного товариства «Ічнянщина», один з упорядників Микола Терещенко.
Презентована книжка стане цікавою і для школярів та мешканців села Южного, тому що містить публікації колишнього директора школи, нині покійного, Анатолія Савченка про історію с. Южного (Туркенівки), історію середньої школи. Його щоденникові записи передав генеральний директор НІКЗ «Качанівка» Володимир Буренко, який сказав теплі слова про свого класного керівника і його краєзнавчі розвідки, опубліковані в книжці «Оживає минувшина».
Виконавчий директор Фонду Віталія Шевченка Іван Неживий передав книги школам та бібліотекам сіл Южного, Парафіївки, Мартинівки.
У Парафіївському будинку культури місцеві жителі оглянули виставку літературно-публіцистичних робіт про Олексу Стороженка, підготовлену бібліотекарем районної бібліотеки ім. С.Васильченка Надією Прочай.
До початку урочистих зборів на вході до зали глядачам роздавалися безплатні лотерейні квитки, на які випадали книжкові виграші. Наприкінці заходів виконавчий директор Фонду Віталія Шевченка Іван Неживий вручив нові книги сільським громадам.

Лауреатами Літературно-мистецької премії ім. Олекси Стороженка у галузі гумору і сатири за 2016 рік стали Валерій ЗАЛІЗНИЙ – за гумористичні новели («Кавалерські пригоди Міська Колійовця», «Дорога до Чорнотисова», «На пошуки щастя», цикл «Борзенський комісар») та Любов КАРПЕНКО – за гумористичні вірші для дорослих та дітей в авторських поетичних збірках останніх років.
Любові Карпенко вручили диплом лауреата, нагрудний знак і грошову винагороду. Валерій Залізний, уродженець с. Сваричівка, який нині живе в м. Тернополі, за станом здоров’я не зміг приїхати на малу батьківщину, тож надіслав свої нові твори, які прозвучали зі сцени цього урочистого дня.
Організували заходи оргкомітет літературно-мистецької премії ім. О. Стороженка, редколегія серпії видань з історії Ічнянського краю, історико-краєзнавче товариство «Ічнянщина», районне об’єднання літераторів «Криниця», Фонд Віталія Шевченка, районна бібліотека ім.С.Васильченка та виконком Парафіївської селищної ради.

Наталія Черненко


Директор Іржавецького музею-садиби Л. Ревуцького Людмила Осадча розпитує про Стороженків у жительки с. Лисогори Марії Назаренко
Переглядів: 587 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук