"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 28 » У Крупичполі встановили пам’ятний знак
14:07
У Крупичполі встановили пам’ятний знак

У середу в Крупичполі відбулося відкриття пам'ятного знака, який символізує братські взаємини кримськотатарського і українського народів. На урочисту церемонію прибула делегація Меджлісу.

Знайомство розпочали у школі мистецтв. Гості коротко розповіли про культуру кримськотатарського народу, а також про тісні стосунки українців і кримських татар протягом усієї спільної історії. Не оминули і тему окупованого Криму: порушення прав людини, переслідування і судові справи над кримськими татарами і українцями. На завершення виступів прозвучав гімн кримськотатарського народу «Ант Еткенмен» в українському перекладі, який виконав працівник РБК Ігор Швець.
Продовжився захід вже у Крупичполі, де урочисто відкрили пам'ятний знак. Місце його розташування –зовсім не випадкове. Усе почалося 1658-го року з підписання Гадяцької угоди. Москва не стала приховувати свого невдоволення політикою гетьмана Івана Виговського. Поступово на кордоні зібралася армія московського царя і вже в жовтні того ж року російські війська розпочали відкритий похід українськими землями. Війська збиралися піти на Київ, однак на їхньому шляху стали козаки та міщани Глухова і Конотопа. Відтак під Конотопом і було зосереджено основні частини російського війська.
Тим часом гетьману вдалося мобілізувати всі сили і вирушити на допомогу оборонцям. Причому, він одержав потужну підтримку в особі кримських татар кількістю до 40 тисяч вояків. У середині липня 1659 року до Крупичполя, де стояв табір Виговського, підійшли загони татар і спільно рушили на Конотоп.
У тій битві противник загалом втратив від 40 до 55 тисяч убитими і полоненими, смертю хоробрих полягли близько чотирьох тисяч козаків і шість тисяч татар. Залишки ворожого війська поспішно відступили за кордон України і в паніці почали готуватися до оборони Москви.
Так Конотопська битва стала поворотним моментом у взаєминах двох держав після Переяславської ради 1654-го року. Україна виявила свою міць і рішучість, хоча надалі, на жаль, не змогла розвинути і закріпити цей успіх. Проте конотопським подіям судилося стати однією з яскравих сторінок в історії військового мистецтва. Завдяки Конотопській битві активізувався національно-визвольний рух у слов'янських регіонах, зміцніли позиції Польщі та Криму, похитнувся авторитет Московської держави. Саме тому ця битва стала однією з маловідомих сторінок української історії, яка зафіксувала перемогу українців над московськими завойовниками. Цей факт довгі роки був поза межами історичних підручників, адже вщент розбивав брехню про одвічне прагнення возз’єднання українців з Москвою.
– Зустріч двох військ у Крупичполі 1659 році – подія, з якої в дійсності почалася українська державність, – заявила гостя заходу, член Меджлісу, Гаяна Юксель. – Ми братні народи. І вороги, що приходять на наші землі, можуть отримати гідну відсіч. Знаків або пам'ятників, які свідчать про дружбу кримськотатарського та українського народів, немає. Це перший крок до правильного оцінювання нашої спільної історії.
Андрій Грудницький
[[/l]
Переглядів: 505 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук