"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Лютий » 1 » У Івангородській школі – третя меморіальна дошка
15:31
У Івангородській школі – третя меморіальна дошка

Третя меморіальна дошка з’явилася в Івангородській школі. Поряд із пропам’ятними таблицями на честь полковника УПА Костя Гіммельрайха та загиблого в АТО Станіслава Кривоноса 24 січня ГО «Українська ініціатива» відкрила дошку пам'яті члена Української Центральної Ради Сергія Качури.
Сергій Качура народився 20 березня 1889 року в Івангороді, у родині неграмотних козаків. Малим пас корову, полов городину, ходив на жнива. Коли підріс, вступив до дворічної школи в Перекопівці, яку закінчив 1904 року. Потім вивчився на телеграфіста, а 1910 року пішов на військову службу до Варшавського кріпосного військового телеграфу. 1914 року обійняв посаду надсмотрщика телеграфу Привіслянських залізниць.
Революція 1917 року застала його у Москві. Вже звідти Сергій Качура переїздить у Жмеринку, де почав брати активну участь в революційних подіях. Став головою «Просвіти», очолив Залізничний курень, був делегатом на Всеукраїнському робітничому з’їзд, став членом Об’єднаної ради шляхів України, увійшов до складу Української Центральної Ради – Малої Ради, займав посаду головного комісара Правобережних залізниць, комісара шляхів України. Під час повстання проти Гетьмана і німців організовував вільне козацтво й Українські полки. Після окупації України більшовиками емігрував до польського Кракова. Дата смерті не відома, орієнтовно 1925 рік.
Як сказав на урочистому заході голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко, Івангород – це унікальне село, де поряд розташовані пам’ятні дошки представникам трьох поколінь борців за незалежність України: Сергію Качурі – боровся у 1917-1921 роках, Костю Гіммельрайху – учаснику другого етапу визвольної боротьби ( сорокові роки ХХ ст.) і Станіславу Кривоносу – нашому сучаснику, який загинув на сході України. Такого немає у жодному населеному пункті області і навіть в обласному центрі. Крім того, у ході дослідження було виявлено ще дванадцять імен борців за незалежність вихідців з цього села. Усі вони будуть належним чином вшановані.
Андрій Грудницький
Переглядів: 604 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук