"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 15 » У Гужівці чоловік помер від лептоспірозу. Ще один – у реанімації
14:19
У Гужівці чоловік помер від лептоспірозу. Ще один – у реанімації
У Гужівці – лептоспіроз. На щастя, із трьох осіб, у яких були ознаки зараження, станом на 14 липня, двоє живі. Третій, на жаль, помер – це 22-річний житель Гужівки Олег Тулюля. Небезпечну недугу вони, імовірно, підхопили у місцевому ставі.
– Симптоми хвороби в Олега з’явилися 5 липня: гарячка, ломота в тілі, блювання. 7 липня звернувся до лікарні, а через два дні помер, – розповідає Гужівський сільський голова Тетяна Коломієць. – Євген Кузьменко із такими ж симптомами до реанімації потрапив 9 липня. У їхній компанії був ще й 39-річний Сергій Денисенко, але він письмово відмовився від медичного обстеження та госпіталізації. Фахівці говорять, найімовірніше, вони заразилися купаючись. Але могли заразитися і через продукти харчування. Точніше стане відомо після виявлення осередку зараження за результатами аналізів, які взяли 12 липня. Не чекаючи приписів чи результатів досліджень, 9 липня я особисто встановила таблички про заборону купання у водоймі. Однак гарантувати не можна, що більше ніхто там не купатиметься. Адже у нас всі ставки повисихали, лишився тільки Басейн.Є люди, які не вірять, що причиною лиха могла стати водойма.
Ми ж маємо провести санітарно-просвітницьку роботу серед населення та знищення гризунів у селі, насамперед у торгових точках.
– Чернігівська лабораторія особливо небезпечних інфекцій у обох хворих підтвердила діагноз лептоспіроз і виявила найбільш патогенний штам, – розповідає лікар-інфекціоніст Ічнянської ЦРЛ Віта Ярошенко. – На жаль, один хворий помер, іншого вже переведено з реанімації до інфекційного відділення. У нього є шанси на одужання. Третій чоловік, який був у контакті з хворими, написав розписку про відмову від обстеження та лікування, хоча в нього і була температура, яка є однією з ознак захворювання. Примусово госпіталізувати людину ми не маємо права. Оскільки інкубаційний період сягає двадцяти днів, то у масовому обстеженні на лептоспіроз немає потреби. Так мені пояснили в Чернігівській лабораторії особливо небезпечних інфекцій. Однак для перестороги людям бажано здати загальний аналіз сечі та крові.. 13 липня одна родина з Гужівки привезла дитину на обстеження, адже вона купалася у водоймі. Наступного дня обстежилася родина померлого. Аналізи – в нормі.
Андрій Грудницький


Для довідки. Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем. Хвороба має високу летальність, викликає такі ускладнення як внутрішні кровотечі, ниркова недостатність та інше. Її можуть поширювати свині, собаки, ВРХ та найчастіше мишоподібні. Висока вірогідність зараження – у воді, в яку гризуни із сечею можуть виділяти лептоспіри. Для зараження достатньо навіть найменшої подряпини на тілі. Ризик зараження є і через їжу, якщо у ротовій порожнині мікротравми. А от у шлунку завдяки шлунковому соку лептоспіри гинуть.
Переглядів: 432 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук