"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Травень » 17 » Туди, де спекотно щодня...
16:00
Туди, де спекотно щодня...

30 квітня Президент України
Петро Порошенко оголосив
про закінчення антитерористичної операції та початок
операції об’єднаних сил (ООС). На території Донбасу почав діяти особливий порядок.
Та чи наблизить це закінчення війни?


Як розповів сержант 1-­го батальйону14-­ої окремої механізованої бригади Андрій Череп, операція об’єднаних сил і АТО, як їх не назви, – це все та ж війна з Росією. Бойові дії на окупованому Донбасі не припиняються. Нічого не змінилося, хіба що назва. Вороги обстрілюють позиції нашої армії по всій лінії фронту. А 9 травня обстріли посилилися. Сепаратисти традиційно використовують цю дату для провокацій.
– Одягом та продуктами зараз армія краще забезпечена, ніж два­три роки тому. Їсти готуємо на вогнищі, у казанках. Від польової кухні відмовилися, адже в будь­який момент може накрити артснаряд чи міна. А це армійське майно, яке потім нереально списати, – розповів Андрій Череп, який воює з 2015 року. – Часто варимо борщ, смажимо картоплю. Зараз, коли тепло, м’ясо немає де зберігати, тому замість нього – рибні консерви. Дуже хочеться домашньої їжі. Була проблема з тарою. Добре, що волонтери бачки для води привезли, бо армія не забезпечує. Відра купуємо за свої кошти. Ще не вистачає генераторів, електричних кабелів. Мало насосів, шлангів, каністр, пально­мастильних матеріалів. З транспортом та запчастинами до ЗІЛа теж допомогли благодійники.
Допомога з дому
Знаючи, як чекають нашої допомоги на сході, волонтери 6 травня знову вирушили на передову. У нелегку дорогу з В’ячеславом Бабічем поїхали ще п’ятеро чоловік. Подолали майже три тисячі кілометрів. Дорогою заїхали до Романа Бортника та Олексія Заїки з Парафіївки, Володимира Олексієнка з Андріївки, Володимира Яговенка з Ічні, Романа Катроши з Дружби, Андрія Хакімова з Южного, Андрія Бойка та Євгена Здора із Хаєнок, Василя Русалима із Крупичполя. Заїхали й на позиції до бійців 14­ої ОМБр. Тут служать ічнянці Тетяна Дорошенко і Вадим Кроковний та петрушівець Андрій Череп. Хлопці повернулися з волонтерами додому, щоб перегнати на свої позиції автівку. «Нива» пройшла три ротації і днями знову поїхала в ООС.
– Багато необхідних речей повезли на передову, – сказав В’ячеслав Бабіч. – Усім бійцям потрібні маскувальні сітки. Їх сплели учні гімназії, школи №4, Гужівської та Парафіївської. У 95­у бригаду повезли скло та запчастини для побитого осколками УАЗа. До збору вантажу долучилися мешканці району, працівники ЦРЛ та райбібліотеки, молочно­консервний комбінат, нардеп Валерій Давиденко, приватні підприємці Анатолій Кмета й Олександр Федун, Валерій Половинник, Лариса Варзагер, Андрій Комаров, аптека «Колібрі». Аби волонтерська машина дісталася до понад десяти пунктів призначення, її заправило СТОВ «Інтер» (керівник Михайло Бондар), яке ніколи не відмовляє у будь­якій допомозі. Підготували автомобіль у нелегку далеку дорогу на СТО Олександра Сакуна.
У 14­ту ОМБр, яка другий місяць дислокується на Луганщині, відвезли газові балони зі скрапленим газом та монтажну піну, мішки для укріплення, плівку, ліки, запчастини, підсилювачі мобільного зв’язку. В’ячеслав Бабіч зазначив, що військовослужбовці зайшли на нову територію і їм ще багато чого треба для облаштування побуту. Священик Свято­Миколаївської церкви, отець Дмитро передав освячені хрестики та іконки з молитвами, які зберігатимуть бійців від ворожих куль.
Потреби фронту
Наступну поїздку волонтери планують у червні. Як розповів В’ячеслав Бабіч, на деяких позиціях не вистачає генераторів на освітлення. Один – на два­три взводи, який їздить по всій лінії фронту. Цього разу змогли відвезти лише два генератори. Один надало ХПП, а інший купили у борг у приватного підприємця. Ще й гроші не заплатили. Їх безкоштовно налагодив ічнянець Юрій Марченко.
Волонтер зазначив, що нашим бійцям потрібні сонячні батареї, щоб заряджати рації. Ціна однієї близько 500 гривень. Необхідно придбати хоча б чотири.

До волонтерів можна звертатися за телефонами 0964562332 (В’ячеслав Бабіч) та 0678048824 (Євген Зінич).

Світлана ЦЮПКА
Фото надане В’ячеславом Бабічем

Волонтери з бійцями 14-ї бригади. У центрі: Андрій Череп та Тетяна Дорошенко
Переглядів: 439 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук