"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Березень » 25 » Тіньових зарплат не меншає
15:49
Тіньових зарплат не меншає
Змусити роботодавців чесно платити зароблене не «в конвертах» можуть лише самі працівники. Цей метод нині є найдієвішим у боротьбі з тіньовими зарплатами. Адже пенсія призначається тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.
Трапляється, що застраховані особи навіть не знають про те, що їхня «прозора» зарплата значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Ця різниця з’ясовується згодом, коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для отримання кредиту чи оформлення пенсії. Зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, кожен застрахований може контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.
Наразі законодавчими змінами встановлена ставка єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) у частині нарахувань у розмірі 22% незалежно від класу професійного ризику та виду доходу. По-друге, скасовано ЄСВ у частині утримань. По-третє, у законі залишається вимога про сплату ЄСВ з бази не менше мінімальної заробітної плати.
Незважаючи на скасування утримань, працівники продовжують залишатися застрахованими особами. Адже за них сплачує ЄСВ роботодавець. Тому, як і раніше, період перебування у трудових відносинах, за який сплачено ЄСВ, входить до страхового стажу, і працівники мають право на матеріальне забезпечення із соціальних фондів.
Зменшене навантаження на фонд оплати праці створює сприятливі умови для легалізації трудових відносин та підвищення заробітної плати працівникам, але тенденції до збільшення заробітних плат поки що не відбувається.
Оксана Гордійко
перший заступник начальника управління
Пенсійного фонду
Переглядів: 394 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук