"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 4 » Ті, хто має сплатити податок на нерухоме майно, повідомлення вже отримали
14:12
Ті, хто має сплатити податок на нерухоме майно, повідомлення вже отримали
Цього року українці вперше платять податок на нерухоме майно. Тому певний ажіотаж щодо цього питання триває й досі. Хто платить, за які об’єкти. І, головне, чому й досі не надійшли повідомлення про суму податку. Це турбує багатьох ічнянців. Тому за роз’ясненням ми звернулися до головного державного інспектора Ічнянського відділення Прилуцької ОДПІ Вадима Мазуна.
– Вадиме Васильовичу, поясніть, хто повинен платити податок за нерухомість?
– Патниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи – власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.
– А якщо є кілька власників?
– У випадку перебування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб Податковий кодекс визначає платників податку таким чином: якщо об’єкт житлової та нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частину; якщо об’єкт житлової та/або нежитлової перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб – власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом; якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їм частку.
Тож об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його частка.
– Що входить до об’єктів житлової нерухомості?
– Житловий будинок; прибудова до житлового будинку; квартира; котедж; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах; садовий будинок; дачний будинок.
– Назвіть перелік нежитлових об’єктів.
– У населення – це гаражі та господарські (присадибні) будівлі.
– Яким чином визначається база оподаткування?
– Вона обчислюється на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема, документів на право власності.
Слід звернути увагу, що цього року податок на нерухоме майно сплачується фізичними особами за звітний 2015 рік.
– Чи застосовуються пільги при обчисленні податку?
– Звичайно. Не оподатковується 60 кв. метрів – для квартири, 120 кв. метрів – будинку, 180 кв. метрів – для різних типів житлової нерухомості ( якщо у власності є квартира та будинок). Все, що понад пільгові площі – підлягає оподаткуванню.
Таке зменшення надається один раз на рік.
– В яких випадках пільги не передбачені?
– Пільги із сплати податку для фізичних осіб не надаються на об’єкти оподаткування: що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).
– Чому й досі громадянам не надійшли квитанції для сплати податку?
– Податкові повідомлення-рішення про сплату податку вже отримали усі платники, які мають сплатити податок. Якщо громадянам такі повідомлення не надходили, але в них є відповідні об’єкти оподаткування, що не підпадають під пільгу, то такі громадяни повинні звернутися до податкової інспекції для сплати податку.
Щодо новоствореного об’єкта житлової чи нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою – платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.
– Скільки коштів надійшло від оподаткування нерухомого майна?
– Станом на 01 жовтня громадяни сплатили 145,7 тис. грн.

Розмову вела Світлана Цюпка
Переглядів: 453 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук