"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Грудень » 2 » Технолігії
12:00
Технолігії
Для роботи на фермі потрібні… програмісти
Черговим кроком на шляху до модернізації та комп’ютеризації процесу виробництва молока у ПСП «Фортуна» став запуск нового тваринницького комплексу та доїльної зали типу «карусель». Уже більше місяця тваринники експлуатують новинку і, за їх словами, діє вона, як годинник. Та хотілося б детальніше дізнатися про плюси і мінуси переходу на новий тип доїння, його економічний ефект. Останнім часом у ПСП «Фортуна» методика утримання ВРХ та молочного стада зазнала багатьох технологічних новацій, зокрема, запровадження безприв’язного утримання корів. Для збалансування кормів придбали новий кормовий міксер. У процесі експлуатації він підключається до звичайнісінького трактора і керується власною комп’ютерною системою. Вмонтований у агрегат мікрокомп’ютер дає можливість підключити до нього «ключ» для копіювання чи введення даних про склад нового оптимізованого раціону. Всю необхідну інформацію з приготування раціону відразу можна прочитати на екрані комп’ютеризованого міксера, а згодом – і на персональному комп’ютері. Ця технологія дозволила господарству запровадити суворий контроль за приготуванням кормів із точністю до 5%, а значить – більш раціонально використовувати кормові одиниці і отримувати більші надої. Позбулися й паперової тяганини.
При сучасній технології приготування кормів від старих методів роботи все ж повністю відійти не вдалося. Хоча й запрошували фахівців для складання раціону за допомогою спеціалізованої комп’ютерної програми на основі сучасних досліджень, але в результаті корови лишалися голодними. Тому раціон вирішили балансувати за власними розрахунками, користуючись при цьому ще радянськими показниками.
Нові технології дозволили скоротити кількість працівників, залучених до обслуговування поголів’я. Тваринницький комплекс із 400 корів обслуговує шість доярок, які працюють позмінно, а до цього їх було 16. Для роботи на комплексі підбирали особливо старанних та відповідальних працівників, бо робота у доїльній залі значно важча, аніж на фермі. Дояркам під час доїння доводиться практично бігати навколо «каруселі». Проте, роботою вони задоволені. На місяць кожній із них випадає 15 робочих днів, а заробітна плата складає близько 2000 грн.
Перед запуском комплексу суворий відбір проходили і претендентки на «посади» молочниць. За словами заступника директора з тваринництва Віктора Пащенка, крім високої продуктивності корів, важливим також фактором була швидкість віддачі молока. Бо на «каруселі» для повної віддачі молока у корови є лише вісім хвилин, інакше виникне необхідність її додоювання, а для цього доведеться зупиняти «карусель» разом із видоєними коровами.
– Побудований корівник для безприв’язного утримання дійного стада, що в ходить до складу доїльного комплексу, став новим етапом у механізації та комп’ютеризації процесу виробництва молока, – відзначив Віктор Іванович.
Застосування комп’ютерних технологій дає можливість оперативно відстежити продуктивність кожної корови, автоматично відокремити її від стада в разі необхідності медичного огляду, точно збалансувати її раціон і якість його приготування.
«Серце» комплексу – доїльна зала. Корови до неї вже звикли, але спершу мали й проблеми, бо в перші дні різко, на 2-3 літри, впали надої. Корови «притримували» молоко і апарат автоматично відключався, тому доводилось доїти їх повторно. Нині вони призвичаїлися до нового обладнання, стабілізувалися надої, а продуктивність у середньому складає 20-25 літрів на корову.
Задоволені комплексом і працівники. Збоїв у роботі обладнання не було, але в разі виникнення, протягом кількох годин їх усунуть спеціалісти Київського сервісного центру. Дрібні поломки ліквідовують самостійно. Та доїльні зали такого класу характеризуються високою якістю обладнання. Як зазначив Віктор Пащенко, поки відомий лише один випадок виходу із ладу доїльної зали. Сталося це у Григорівці Бахмацького району, де внаслідок протікання даху «замкнуло» головну плату управління. Сервісний центр оперативно усунув неполадку і доїння відбулося за графіком.
Андрій Грудницький
На фото Віктор Пащенко: «На цьому комп’ютері ми перевіряємо надої та збалансовуємо раціон годівлі»
Переглядів: 565 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук