"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 5 » Свою історію ми пам’ятаємо
09:27
Свою історію ми пам’ятаємо

У четверту суботу листопада (цього року це було 26 число) Україна відзначила 83-ю річницю Голодомору 1932-1933 років. Того дня пом’янули жертв всіх трьох голодоморів, які припали на долю українців впродовж ХХ століття (1921-23,1932-33,1946-47 рр.).
Минулої суботи біля пам’ятного знаку жертвам голодомору ічнянці вшанували пам’ять про мільйони невинно загиблих українців. Траурні слова, хвилина мовчання, колоски та десятки запалених свічок вже стали звичними у цей день. Про тяготи голодних 33-го та 47-го років розповів свідок тих подій, ічнянець Станіслав Маринчик. Він пригадав, як десятки пухлих від голоду людей йшли до міста у пошуках хліба. У той час в Ічні працював спиртовий завод, де із зерна робили спирт. Здається люди просто мовчки сиділи на лавах, пухли та чекали смерті. Однак це не так. У цьому переконав краєзнавець Микола Терещенко, який зачитав доповідну записку, знайдену ним в архіві. У ній значилось, що кілька сотень жінок з Ічнянського та Іваницького району влаштували бунт. З кийками та камінням в руках серед дня вони напали в Ічні на державну клуню із зерном. Для тогочасної влади вони вчинили антирадянський заколот, хоча насправді вони хотіли просто жити.
На завершення заходу присутнім роздали поминальний коровай. Після цього, о 16 годині, розпочалася загальнонаціональна акція «Запали Свічку пам’яті», під час якої мільйони українців запалюють свічки біля меморіалів Голодомору та у вікнах своїх домівок.
За даними МЗС, пам’ять жертв Голодомору вшанували крім України ще в 36 країнах світу. Однак в Москві пройшов протест. Протестуючі тримали плакат з написом «Міф про Голодомор — брехня і танець на кістках». Що ж, одні хочуть забути ганебну сторінку в історії, а інші закарбувати в пам’яті, щоб не допустити знову.
Андрій Грудницький
Переглядів: 398 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук