"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 16 » Свято захисника з присмаком гіркоти
15:00
Свято захисника з присмаком гіркоти

З нагоди Дня захисника України районі відбулися урочистості. Вперше Ічнянщина святкувала його під гаслом «Сила нескорених». Серед заходів – покладання квітів до пам’ятників воїнам, могил загиблих в АТО земляків Володимира Моісеєнка та Станіслава Кривоноса, віншування військовослужбовців, учасників антитерористичної операції, святковий концерт в РБК «Боже, Україну збережи» за участю Чернігівської капели бандуристів ім. О. Вересая.
13 жовтня зі сцени районного будинку культури захисників України вітали районний військовий комісар Василь Кацалап, отаман Ічнянського козацького полку Валерій Євса, голова благодійної громадської організації Ніна Кошмар, учасник бойових дій Ігор Костюченко, голови РДА Григорій Герасименко та районної ради Олександр Сліпець, а також заступник міського голови Оксана Андріанова. Валерій Євса вручив пораненому в АТО козаку Дмитру Семенченку грамоту і козацький орден. Козацькі грамоти отримали учасник АТО Сергій Швидченко та волонтер В’ячеслав Бабіч.
Та все ж свято відзначилося й неприємними моментами. Звертаючись до присутніх Ігор Костюченко висловив невдоволення на адресу місцевої влади, яка за його словами, відхрещується від проблем бійців іншими проблемами. Зокрема, зазначив, що чиновники не вирішують питання про надання земельних ділянок учасникам АТО, хлопці більше року не можуть оформити землю. Порушував і проблеми міста, які влада не вирішує кілька років: що в колодязях немає води, що понад три роки вихованці дитсадка №5 дихають смородом від бардової ями, яку перед виборами взявся почистити обласний депутат Віктор Кияновський. Нарікав і на низький рівень патріотичного виховання молоді, що півтора роки Ічня живе без очільника, який нині захищає Батьківщину, тоді навіщо йшов у мерію. Виступ Ігоря Костюченка присутні п’ять разів переривали гучними оплесками.
– Хлопці, давайте тісніше спілкуватися і разом вирішувати всі наболілі проблеми, – звертаючись до побратимів закликав Ігор Костюченко. – Сьогодні я дізнався, що військова прокуратура осудила і позбавила статусу учасника бойових дій нашого побратима із Заудайки, а завтра судитиме нас за те, що вбивали ворогів. Про це не можна мовчати, треба добиватися справедливості. Якщо ми будемо разом – нас не подолати.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів. Хоча різало вуха те, що у цю скорботну хвилину працівниця водоканалу розмовляла по телефону. Оце вам і пошана!
За словами учасників АТО, на душі було не радісно, адже війна не скінчилася і їхні побратими й сьогодні відстоюють незалежність на сході країни. Хлопці зневірилися, говорять, що влада до них несправедлива. Кажуть, що сьогодні їх згадали, а завтра забудуть.
З присмаком гіркоти в душі залишали стіни районного будинку культури і вчителі. Вони не назвали своїх прізвищ, зрозуміло – працюють у бюджетній сфері, та все ж висловили невдоволення з приводу такого «привітання» учасників АТО.
– Навіщо ми привели сюди учнів? Про яке патріотичне виховання може йти мова? Адже ми не побачили обличчя кращих синів-патріотів, які в тяжкі для країни часи виборюють мир і щастя для нашої землі в зоні АТО. Їх навіть на сцену не запросили, – обурювалися вчительки.
День захисника України відзначили і в школах
З нагоди Дня захисника України в усіх школах району проведені урочисті лінійки та тематичні бесіди по класах. У гімназії ім. С. Васильченка учні провели Покровський ярмарок. Зібрані кошти гімназисти передадуть волонтерам для військовослужбовців в зону АТО.
Учні ЗОШ №1 запросили на урочисту лінійку шістьох учасників АТО. Вшанували їх квітами, подарували малюнки та виготовлені власноруч голуби миру. А старшокласники презентували відео-кліп на військову тематику.
Школярі Ічнянській ЗОШ №3 долучилися до Всеукраїнської молодіжної акції «Напиши листа захиснику України» та урочисто прийняли в козачата учнів 2-4 класів.
У ЗОШ №4 в рамках тижня козацької слави для учнів початкових класах проведені години спілкування «Я – твій захисник, Вітчизно!», для старшокласників – уроки мужності «Герої не вмирають». Діти писали листи солдатам, плели маскувальну сітку, виготовили обереги, які передали волонтерам. Також учні брали участь у військово-патріотичній грі «Джура» (Сокіл), під час якої відбулися змагання, конкурси стройової пісні, шикування.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 496 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук