"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 29 » Свято одне, звичаї – різні
10:32
Свято одне, звичаї – різні
Зовсім скоро християни відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят – Великдень. Традиційно, з року в рік, українські господині печуть паски та розмальовують яйця. Проте є деякі цікаві звичаї в інших країнах світу.
У Німеччині, наприклад, святкування Пасхи починається в так званий «зелений» четвер. У цей день на столах присутня винятково їжа кольору весни, навіть яйця й картопля поливаються зеленим соусом.
В Італії Великдень починається в Страсну п’ятницю. Уся сім’я збирається на пісну вечерю, на якій домінують морепродукти. Цікаво, що коли в Україні курячі яйця фарбують та розмальовують власноруч, італійці купують пасхальні яйця з шоколаду, в яких, зазвичай, є подаруночки.
На відміну від Італії, у Швеції рибні страви присутні навіть на святковому столі. Проте чільне місце займає баранина, без якої Пасха перестає бути святом. Альтернативою нашій пасці є булочка з трьох шарів зі збитими вершками й мигдальною пастою.
Справжніми поціновувачами м’ясних страв є поляки, на столах яких обов’язкові ковбаси та страви з холодного м’яса. У Польщі на Великдень прийнято дарувати «баби» - фруктові пироги, та «мазурки» - пісочні тістечка з шоколадними та кремовими прикрасами.
Ми, українці, маємо свою добру традицію : у великодній понеділок ходимо один до одного в гості, обмінюємось крашанками і пасками, цілуємося-христосуємося.
Підготувала Євгенія Пугач
Переглядів: 484 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук