"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Грудень » 19 » свято на порозі
19:16
свято на порозі
Цінами – по меню!

На думку керівника аналітичного відділу консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, передноворічні ціни в Україні підвищаться на ряд продуктів харчування в цілому на 20%. Зокрема подорожчає м'ясо, шоколад та лимони. Середній новорічний стіл на двох українців обійдеться в 750-1000 гривень.
З власного досвіду можемо зробити ще більш песимістичний висновок, бо, зазвичай, свіжі овочі та фрукти, риба, м’ясні продукти й солодощі напередодні Новорічних та Різдвяних свят «підскакують» чи не вдвічі. Причиною цінових стрибків є збільшення попиту. Тому радимо господиням вже сьогодні визначитися зі святковим меню та набором продуктів, які знадобляться для їх приготування і невідкладно купити ті, які мають тривалий термін зберігання.
Робити покупки варто у великих супермаркетах, наприклад, «Велика кишеня», «Сільпо», «Союз», які є в Ніжині, Прилуках, Чернігові. Кому з руки дістатися до столиці – вийде ще дешевше. У таких торгових закладах перед святами є чимало акцій, завдяки яким на окремі продукти та напої ціни суттєво знижуються.
Щодо міцних напоїв, то ціни на горілку та коньяк вже зросли з 25 листопада, а на вина та слабоалкогольні напої поки що залишаються на старому рівні. Хоча вже з 1 січня 2013 року ціни на останні теж зростуть.
У кінці листопада Верховна Рада України внесла зміни до Податкового кодексу України, підвищивши ставки акцизу на пиво кріплені та ігристі вина, сидр та спирт етиловий з концентрацією спирту 80 об. % і більше – до 49,49 грн. за літр 100% спирту з 45,87 грн.
Витрати столичних господинь, а підрахунок вартості святкового меню брався саме за їх мірками, нам, звичайно, видається захмарним. У глибинці переважна більшість сімей святкуватимуть значно скромніше. Зекономимо і на своїх харчах: м’ясі, яйцях, овочах та на стравах приготованих власноруч – які й смачніші, й корисніші та й доїдати всією сім’єю можна ще днів зо два.
За китайським календарем, наступний 2013 рік буде роком Чорної Водяної Змії, а тому астрологи радять включати до святкового меню більше страв зі свіжої риби, різноманітних свіжих овочів, фруктів та зелені, а головним на столі має стати запечений чи тушкований кролик. Хоча й інші продукти не виключаються (хіба можна уявити Новий рік без традиційного салату «Олів’є»?), окрім консервованих!
І хоч рік Змії настане аж 10 лютого, так то ж у китайців, а ми віддамо належне зміюці вже в ніч на 1 січня. Традиційно, зі всією щедрістю української вдачі.
Галина Ткаченко
Переглядів: 538 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук