"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Жовтень » 3 » Свято громади
15:12
Свято громади
«За селом, де цвітуть верболози, протікає наш Удай старий»

Остання субота місяця виявилася одним із лічених сухих днів у дощовому вересні, тому селяни старалися вибирати картоплю. Але частина мешканців Монастирища все ж прийшла до центру, щоб узяти участь у святкуванні Дня села, яке за сприяння сільського голови Григорія Зубаря та матеріальної підтримки керівника сільгосппідприємства Михайла Бондаря відбувалося вдруге.
Монастирище має свою давню історію. У ХVIІ столітті це було містечко, де мешкали більше 5 тисяч чоловік, працювали чотири конезаводи, три винокурні заводи, де виготовляли 38727 відер вина на рік.
Як і кожне містечко, мало свій герб. На ньому зображені хрест і півмісяць, а сільський голова, невиправний оптиміст, бачить у них знаки «плюс» і посмішку.
Село здавна славиться людьми, на чиїх мозолястих долонях і тримається. Лише один приклад: Олена Саханчук своє 70-ліття відсвяткувала на фермі, де пропрацювала все життя.
Багато вихідців із Монастирища широко відомі в світі: Пармен Забіла, Валентина Пархоменко, Леонід Горлач…
На фронтах Великої Вітчизняної війни захищали свою малу батьківщину 850 монастирищенців, з яких 529 не повернулися додому. За визволення села віддали життя 75 бійців Червоної Армії. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих, учні місцевої школи поклали квіти до пам’ятника воїнам-визволителям.
Народний фольклорний ансамбль «Джерела» дарував землякам пісні: ветеранам і тим, хто відроджував село з повоєнних руїн, Героям Соціалістичної Праці, колишнім головам колгоспу, сільської ради і молодим хліборобам, які мають найкращі результати в праці.
– Ми вже 15 років обробляємо монастирищенську землю, – звернувся до присутніх керівник СТОВ «Інтер» Михайло Бондар. – За цей час село газифіковане. Не залишаємося осторонь людських проблем, допомагаємо і в культурному житті. Але найбільшою заслугою вважаю те, що минулого року разом із сільським головою Григорієм Зубарем запровадили День села. Треба шанувати працьовитих людей, створювати умови для їхнього відпочинку, адже вони того варті.
Монастирищенська земля багата й талантами. Цей рік видався урожайним не лише на гриби, а й на поетичні збірки. Ніна Штанько-Ткаченко, яка віддала школі півжиття, привітала земляків із Днем села і прочитала їм вірші зі своєї першої збірки «Серця добрий знак». А Віктор Ковальовський подарував прем’єру пісні «Мамине намисто» зі збірки «Із крапель Божої, священної роси».
Голова клубу рибалок «Відродження», яких об’єднує любов до природи й активного відпочинку, Олександр Ковальовський потішив глядачів оповідками з мисливсько-рибальського фольклору.
А на майдані під керівництвом колишнього педагога Володимира Голобородька проводилися конкурси, розігрувалася лотерея. Усі п’ять місцевих приватних підприємців виділили 700 гривень на призи, а СТОВ «Інтер» – 400 кг пшениці і порося. Приз «із п’ятачком» дістався Сергію Завадському.
Для дітей організували розваги на батуті, їзду на машинках, малеча ласувала попкорном і солодкою ватою.
У величезному казані булькала каша, а під огірочок і капусточку наливали…
Наталія Черненко
Переглядів: 475 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук