"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Жовтень » 10 » Святкова Качанівка
15:47
Святкова Качанівка
У стінах славних музи гомоніли…
Вже у восьме на теренах Національного історико-культурного заповідником «Качанівка» відбулося літературно-мистецьке свято «Качанівські музи». З метою вивчення та збереження національних і культурних пам’яток України, пропаганди та популяризації українського мистецтва, започаткували й проводять його Міністерство культури України спільно з Чернігівською облдержадміністрацію. Цьогорічний фестиваль організатори присвятили 200-літтю від дня народження українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка.
Унікальна пам’ятка ландшафтного дизайну, історії та архітектури відразу полонила гостей своєю красою та неповторною самобутністю. Її гармонійно доповнили експозиції художників Чернігівщини, мистецькі вітальні, виставки-продажі виробів народних майстрів. А особливого колориту дійству додав виступ духового оркестру обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм, який і відкрив концертну програму.
До церемонії офіційного відкриття VIII літературно-мистецького свята долучився Міністр культури України Леонід Новохатько, який зазначив: «Сьогодні, на благословенній та гостинній качанівській землі стартує проект Міністерства культури України, який має назву «Тарасовими стежками» і сьогоднішній фестиваль відкриває серію культурно-мистецьких заходів саме в тих місцях, де бував Тарас Григорович Шевченко». Саме з цієї нагоди на сцені з вуст професійних читців пролунали твори великого Кобзаря «Думи мої, думи», «Реве та стогне Дніпр широкий». Юні читці декламували «Заповіт» і «Мені тринадцятий минало» англійською, італійською та литовською мовами.
На мистецьке свято прибули також уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, народний депутат України Олег Ляшко, директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Сергій Мойсієнко, народні артисти України Тамара Стратієнко й Анатолій Паламаренко, голови райдержадміністрації Сергій Рубашка та районної ради Євген Баранович.
Шанувальники народного мистецтва тішилися великою концертною програмою за участю Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня», Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського філармонійного центру фестивалів і концертних програм, Ніжинського училища культури ім. М. Заньковецької, аматорських колективів Ічнянського району, Прилуцького театру вогню «Агній» та ін.
Чільне місце на літературно-мистецькому святі зайняли виставки народно-ужиткового мистецтва «Містечко майстрів». Живопис представляли художники Чернігівщини. Особливий інтерес відвідувачів викликала творча робота вільного графіті-художника з Прилук, який відрекомендував себе Віталієм із псевдонімом Gide1. Впродовж кількох годин перед широким загалом хлопець на полотнищі розміром 2х4 метри за допомогою балончиків із фарбою досить реалістично зобразив качанівський палац.
Немало захопливих відгуків отримали і художні витвори з дерева студентів Ніжинського училища культури. Роботи своїх вихованців представляв майстер з обробки деревини Юрій Панченко. Особливо гостей свята вразили барельєфи з українською народною тематикою.
А поки народні гуляння набували розмаху, у стінах палацу, потай від гамірливої юрби, ожило минуле. Із глибини століть, під звуки класичної музики, воно увірвалося в сучасність танком, який в автентичних костюмах доби Тарновських виконали учасники київської студії старинного танцю «La Reverie».
Свого часу Качанівка надихала Т. Шевченка, І. Рєпіна, М. Врубеля, В. Забілу, Л. Жемчужникова та інших славетних митців, вчених, громадських і культурних діячів, які там зустрічалися, спілкувалися, так чи інакше впливаючи на творчість один одного. Не меншу роль відіграє Качанівка і в сьогоденні, адже проведення «Качанівських муз» сприяє зміцненню творчого діалогу, популяризації розмаїття культури нашого краю та формуванню нових культурних надбань.
Андрій Грудницький

Переглядів: 583 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук