"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Грудень » 18 » Святий Миколай побуджує на добрі вчинки
13:44
Святий Миколай побуджує на добрі вчинки
Зимової ночі перед 19 грудня святий Миколай опускається на срібній вервечці з неба на землю. Сивобородий, у довгій золотавій киреї, він заходить до кожної хати і кладе дітям у черевички або під подушки свої пречудові небесні гостинці. Правда, шибеникам святий Миколай дарує хіба що прегарного прутика, бо з неба він бачить кожного з нас і добре знає, хто чемний, а хто й не дуже...
Всі ми любимо, і щороку з нетерпінням чекаємо свята Святого Миколая. Але далеко не всі знають, чому ж так прославився святий Миколай і чому його зарахували до ряду святих і нарекли Чудотворцем.
Ця розповідь про святого, який своїми молитвами лікує всілякі недуги, допомагає у скрутні хвилини, який оберігає подорожуючих на суші і на морі, відганяє від них біду; про святого, який знайшов своє щастя у тому, щоб служити Богові і дарувати радість іншим людям.
– Що ти хочеш отримати в нагороду за добре життя на землі? – запитав Господь у Миколая, коли після смерті його душа постала перед престолом Всевишнього.
– Нічого не хочу, – відповів Миколай. – Тільки дозволь мені, Боже, хоч інколи сходити з неба на землю і відвідувати дітей, яких я дуже люблю.
– Я знав, що ти про це попросиш. Ти зможеш це робити. Щороку, в день своїх іменин, сходитимеш на землю.
З того часу в ніч з 18 на 19 грудня Миколай ходить по землі і розносить добрим дітям подарунки. Своїм прикладом він і нас заохочує чинити добро для ближніх і дуже радіє, коли і дорослі, і діти йому в цьому допомагають.
Крім того, святого Миколая вважають покровителем усіх моряків. В описі його життя не раз згадуються історії про те, як він зміг заспокоїти розбурхане море і допомогти повернутися морякам додому.
Ще Миколай Чудотворець є покровителем худоби і полів. Раніше люди вірили, що в ніч на 19 грудня святий Миколай іде полями, а за ним ангели летять та освячують землю на хороший урожай.
Його знають і шанують в цілому світі, до нього моляться і просять про опіку, йому навіть пишуть листи і запрошують у гості. «Святий Отче Миколаю, великий і предивний чудотворче, щиро благаю тебе, поспіши до мене зі своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби й несподіваної смерти. Хорони мене через ціле моє життя».
Вдома у святого Миколая є чарівна книга, в якій все і про всіх записано. Тому й кажуть, що якщо людина себе цього року погано вела, то подарунка від великого чарівника не отримає. Але святий Миколай – добрий чарівник, і готовий пробачити всі погані вчинки, варто тільки щиро попросити вибачення у всіх, кого образили, і у самого святого. Якщо почуття провини буде щирим, тоді можна просити у Чудотворця чого завгодно – він все виконає. Головне, не бути жадібним і не просити занадто багато, інакше святий Миколай покарає наступного року.
Підготувала Лариса Біль
с. Южне
Переглядів: 494 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук