"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 28 » Світ, де з’являються нові життя
09:42
Світ, де з’являються нові життя

Найголовніше православне свято українців – Пасха. А найголовніша подія в сім'ї – народження дитини. І так хочеться, щоб з нею були пов'язані лише приємні спогади…

Пологове відділення нашої райлікарні має гарну репутацію у жінок Ічнянщини. А ще сюди приїжджають пізнати щастя материнства породіллі з Прилуцького, Носівського, Талалаївського, Бахмацького, Варвинського районів, з міста Ніжина.
Тож готуючи матеріал, завітала до пологового відділення, де востаннє була 19 років тому. Адже тут дбайливо тримають на руках нове життя та доторкуються до сокровенного – таїнства народження.
Старша медсестра акушерсько-гінекологічного відділення Лідія Пономаренко зустріла дуже гостинно.
– У нас кваліфіковані лікарі, уважний персонал, сучасне обладнання, чистота і порядок у відділенні. Намагаємося робити все, щоб забезпечити не лише належну медичну допомогу нашим пацієнткам, а й їх комфортне тут перебування , – розповідає Лідія Степанівна.
Разом з нею я пройшла відділенням. Тут дійсно затишно. Є дитячі ліжечка: не металеві, а сучасні, з прозорими стінками, для мам – дерев’яні, наче вдома. Є кімната гігієни з душовою кабіною. В індивідуальних пологових залах – великі гумові м'ячі та шведська стінка для полегшення народження дитини. У холі пофарбовано, стоїть зручний м’який диван, на столику література про вигодовування груддю, харчування мами, а поряд – ваза зі свіжими тюльпанами. Викликають позитивні емоції фотографії: маленькі карапузикипоодинці, або з мамами і татами. Також є інформаційні стенди. А ще, дуже символічно, що у відділенні побачила ікони Божої матері з немовлям. Тут дуже потрібна і духовна підтримка.
– У минулому році із 202 жінок, які народжували у нас, 32 були іногородніми, – розповіла завідувач акушерсько-гінекологічного відділення ЦРЛ Ольга Генці. – Цього року з 50 породіль нам довірилися шість приїжджих. Крім жінок з Ічнянщини, до нас їдуть з інших районів, найчастіше – з Талалаївського та Бахмацького. Минулого року була навіть жінка з Волинської області та ще одна – з Криму, які приїхали до родичів.
У палатах мами перебувають з новонародженими, а ще практикуються партнерські пологи. І в цьому я переконалася особисто. У холі зустріла подружжя. «Це Аліна та Олег Бугай з Ічні. Чоловік був присутнім на пологах. У них з’явилася на світ дівчинка вагою 3 кг 420. Пологи приймали акушери-гінекологи Ольга Генці та Юрій Попов», – констатувала Лідія Степанівна.
– Яке Ваше особисте ставлення до партнерських пологів? – цікавлюся у старшої медсестри.
– Майбутні мами почуваються впевненішими, коли поряд близька людина. Після оперативних пологів, коли мама ще в операційній, перший контакт дитинка має зі своїм татом. Батько бачить перші секунди її життя. Наприклад, минулого року, майже 50% пологів були партнерськими.
– Яка наймолодша породілля народжувала у вашому відділенні?
– Минулого року наймолодшою була 16-ти річна дівчина з Прилук. Народила самостійно. Це були її другі пологи.
У пологовому відділенні працюють п’ять акушерок. Кожна з них лише минулого року прийняла в середньому по сорок пологів. Зокрема, за плечима Надії Дубіновської – чималий досвід роботи – понад 40 років. А Людмила Денисенко тут майже три десятиліття, і впевнена, що не могла обрати іншого шляху:
– Я ніколи не шкодувала про свій вибір, а навпаки – досі пишаюся ним, – говорить Людмила Павлівна.
Людмила Бриця у пологовому відділенні – 22 роки, і саме у той час, коли відбувалася наша розмова, Людмила Миколаївна була у дорозі: в черговий раз повезла з волонтерами допомогу нашим воїнам у зону АТО. Наталія Писана працює близько 13 років, Людмила Симоненко – півтора. А ще тут працюють медичні сестри палати новонароджених: Юлія Калініченко та Яна Боброва.
– У нас дружний колектив. Всі відповідальні і нарікань на їхню роботу немає, – хвалить своїх колег Лідія Степанівна.
– На вашу думку, якими якостями має володіти людина, щоб працювати акушером? – запитую у дівчаток.
– Це співчуття до пацієнта. Людина має бути доброю , доброзичливою, терплячою, – майже хором відповідають.
Того дня серед породіль була й іногородня пацієнтка Марина Зайченко. Вона приїхала народжувати з села Червоний Колядин Талалаївського району. Такий вибір, як говорить 23-річна жінка, зробила тому, бо начулася від знайомих про професіоналізм наших медиків. У Марини з’явилася на світ донечка вагою 3 кг 230 г, назвали з чоловіком Арінкою. Народжувала без ускладнень, обоє почуваються добре. Й ніяких грошей за пологи, каже, нікому не платила.
На запитання чому чоловік не був присутнім на пологах, жартуючи відповіла, що він не витримав би, бо має слабкі нерви.
У 2011 році райлікарня отримала статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Тобто колектив пологового відділення активно зосереджує увагу на дотриманні принципів грудного вигодовування немовлят. А ще пологовий будинок має сучасне діагностичне і лікувальне обладнання та забезпечує комфорт мамам і новонародженим.
Пригадала свої пологи в 1997-ому: на той час було окреме перебування матері та дитини після пологів, а побачення з чоловіком та родичами відбувалося через зачинене вікно. Нині тут вільне відвідування. Крім того, тут можна отримати свідоцтво про народження дитини. І це дуже зручно, бо не треба йти у відділ державної реєстрації актів цивільного стану.

Світлана Цюпка
Фото автора

Зліва направо: Людмила Денисенко, Людмила Симоненко, Яна Боброва з новонародженою Арінкою Зайченко, Юлія Калініченко та Наталія Писана
Переглядів: 490 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук