"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Січень » 5 » Столітня бабуся зі Ступаківки влітку ще збирається доглядати качок
12:19
Столітня бабуся зі Ступаківки влітку ще збирається доглядати качок

Ніхто не відає, чому одні люди живуть довго, а життя інших згасає як свічка. Вочевидь Всевишній має своє бачення щодо нашого перебування на землі. І якщо людина живе довго, значить на те є причина.
Ціле століття живе у Ступаківці Анастасія Даценко. 2 січня у неї був ювілей. Довгожителька народилася у багатодітній родині, де окрім неї було ще п’ятеро дітей. Двоє з них стали довгожителями: Антон прожив 97 років і Настя, яка перейшла столітній рубіж.
На запитання у чому полягає секрет довголіття Анастасії Павлівни, її донька відповідає просто: «У праці, бо мама ніколи не сиділа без діла. Після чотирьох класів пішла працювати. Змолоду важко робила у колгоспній ланці, а ще вміла добре шити на швейній машинці – будь-яку обновку могла власноруч змайструвати».
У сороковому побралися із Петром Карповичем. Прожили два роки і у них народився Миколка. Саме йшла війна. У 43-ому чоловік пішов на фронт. Звідти повернувся поранений – сім осколків у нозі так і поніс на той світ. У 1946-ому народилася Ліда. Подружжя прожило разом сорок років. У 1980 році залишилася вдовою. Має трьох онуків, стільки ж правнуків та одну праправнучку.
У свої поважні літа довгожителька скаржиться, що ноги не слухаються та тиск піднімається, але читає без окулярів. Влітку минулого року ще пасла гусей, а цього року збирається тримати качок.
Нині з Анастасією Павлівною проживає донька Ліда, яка років з десять тому переїхала до мами з Ічні. Щодня навідується син Микола, який мешкає у селі. Бабуся Настя тішиться, коли приїжджають внуки та правнуки. Її ювілей став вагомою подією, щоб родина знову зібралася разом.
Днями столітній ювілей ще в однієї жительки району – Ксенії Гринь з Монастирища. Проте привітати ювілярку ми не змогли, бо її із села забрали діти.
Світлана Цюпка

На фото автора: Анастасія Даценко з донькою Лідою та сином Миколою
Переглядів: 524 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук