"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 7 » Стежкою мужності
11:18
Стежкою мужності

Є що згадати ічнянському ветерану війни і праці Василю Івановичу Волоху. Та найчастіше пам’ять поринає в часи фронтового життя, і це логічно, адже тоді кожна мить життя могла стати останньою.
Після визволення рідної Ічнянщини від німецьких загарбників, у жовтні 1943 року пішов Василь Іванович на фронт. Після короткочасного перебування в 215 запасному стрілковому полку Першого Білоруського фронту він проходив військову службу в 9-ому Окремому саперному 12-ої Гвардійської стрілецької дивізії, 61 армії. Завдання у саперів були різноманітні й важливі. Будівництво інженерних споруд, розмінування мінних полів, часто під обстрілами артилерії, облаштування переправ, шляхів сполучення через білоруські болота. У своїй частині пройшов шлях від солдата до помічника командира взводу. Показав себе перспективним командиром і був відрядженим у березні 1945 року на навчання в Московське Червонопрапорне Військово- інженерне училище, де й зустрів Велику Перемогу. Про славне минуле нагадує орден Червоної Зірки, нагородний лист підтверджує, що наш земляк отримав заслужену нагороду.
Гвардії молодший сержант Василь Іванович Волох у боях з німецькими загарбниками показує зразки мужності та відваги. На річці Пиллиця, під сильним вогнем противника зі своїм відділенням будував міст і пропустили бойові порядки наших військ. В районі Клюдів незважаючи на мінометно – кулеметний , гв. мл. сержант Волох, особисто сам зняв 16 мін противника, які перешкоджали іти вперед нашим танкам. 5 березня в містечку Буслар під сильним вогнем противника зі своїм відділенням звільнив дорогу від завалів на відстані 400 м. При цьому знято 12 протитанкових мін. При проведенню очистки на них напала група ворожих солдат. Тов. Волох зі своїм відділенням прийняв бій до приходу піхоти 37 гв. Стріл. Полку. Завдання командування було виконано точно і в строк. Гвардії сержант Волох гідний урядової нагороди ордена Вітчизняної війни 1 ступені. ….
Проте вище керівництво вирішило, що подвиг заслуговує ордена Червоної Зірки.
Нещодавно Василь Іванович зустрів свій 90 річний ювілей, і збирається святкувати 70 річчя Великої Перемоги.
Микола Терещенко, секретар президії районної ради ветеранів
Переглядів: 464 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук