"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Грудень » 18 » Старт на розкріпачення
14:26
Старт на розкріпачення
Десять років «Трудова слава» чекала на реформу комунальних засобів масової інформації, хоча потребувала її, як і всі українські ЗМІ, ще двадцять років тому. Реформу, яка нарешті позбавила б владу радянського пережитку – права тиснути на редакційну політику місцевих видань. Реформу, яка визволила б редакційні колективи з, як тепер відверто говорять, адміністративного кріпацтва.
За цей час районна влада, будучи співзасновниками газети, вдавалася до різного роду втручання у роботу журналістів. Від прямого тиску на редактора у вигляді фінансових перевірок, його звітів на сесіях районної ради, викликів «на килим» до намагання усунути трудовий колектив зі складу співзасновників шляхом насильницької зміни статутних документів чи взагалі ліквідації редакції.
Ми боролися. Боролися за право кожного на свободу слова, за право кожного читача, який передплачує газету за свої гроші, отримувати якісний інформаційний продукт. Ми відмовилися від подачок у вигляді дотацій і навчилися виживати самі.
І вистояли. Вистояли завдяки непохитній упевненості: служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста. Так гласить етичний кодекс українського журналіста. Хоча довгі роки не те що етичний кодекс, усі закони, що стосуються свободи діяльності ЗМІ, систематично порушувалися і продовжують порушуватися.
Вистояли завдяки допомозі Національної спілки журналістів, зокрема її голови Ігоря Федоровича Лубченка, нині вже покійного, який залишив українським журналістам заповіт: будь що добитися реформування ЗМІ. Вистояли завдяки допомозі головного юрисконсульта НСЖУ Тетяни Котюжинської, Асоціації регіональних ЗМІ Чернігівщини, Незалежної медіа-профспілки, підтримці інших колег.
Редакційний колектив із гідністю витримав усі потрясіння. І відразу після Революції Гідності одноголосно підтримав ініціативу громадської організації «Активіст Ічнянщини» щодо виходу райдержадміністрації та районної ради зі складу співзасновників. Але районна влада нас не почула. Хоча тиск припинився, та поводок із преси все одно не зняли.
І ось 24 листопада Верховна Рада, виконуючи зобов’язання перед Радою Європи, нарешті ухвалила Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».
Незабаром, 10 грудня, у Києві відбулася Всеукраїнська конференція редакторів комунальної преси «Реформа комунальної преси як вектор європейської інтеграції України. Дорожня карта та першочергові кроки». У ній взяли участь 150 редакторів з усієї України, голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, керівник спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» Роман Шлапак, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.
З нашої області на конференцію були запрошені редактори семи районних газет: ічнянської, прилуцької, варвинської, менської, корюківської, щорської та городнянської. До цієї перемоги кожен ішов своїм, але однаково важким шляхом.
Спільною перемогою медіаспільноти, наголосив очільник НСЖУ Сергій Томіленко, можна вважати ухвалення саме того законопроекту, який передбачає першочергове право колективів на управління газетою, – те, що відстоювала Спілка.
І запевнив: Спілка надаватиме посильну допомогу і захист редакціям, щоб політики, чиновники і бізнесмени не намагалися «вихопити» шматочок газети в процесі роздержавлення.
– Очевидно, що роздержавлення – це великий виклик для колег. Але – це однозначний прогрес порівняно із «кріпацтвом», прямим втручанням керівників райрад чи РДА у редакційну роботу, постійними спробами вилучення редакційного майна чи звільненнями головних редакторів, – підкреслив Сергій Томіленко.
Учасники конференції створили Всеукраїнську громадське обєдн «Асоціація місцевої преси», яку очолив Олександр Назаренко – голова Асоціації регіональних ЗМІ Чернігівщини, редактор Менської районної газети «Наше слово».
А також ухвалили резолюцію, в якій звернулися до Глави держави, Кабміну, державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, Генпрокуратури, МВС та Національної поліції з проханням забезпечити безумовне виконання вимог закону. Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року.
Попри втрати, які понесли комунальні ЗМІ за довгі роки очікування закону про роздержавлення, місцеві газети залишаються надійним джерелом інформації. Кожна громада має право на незалежну газету.
Залишайтеся з нами.

Вільна від впливу влади преса – головна ознака демократії.
В Україні налічується 555 газет, які належать та підконтрольні центральним органам державної влади, обласним та місцевим органам влади. Це – спадщина радянського минулого.
Провести формування таких видань Парламентська Асамблея Ради Європи закликала Україну ще 2005 року.
Переглядів: 432 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук