"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Червень » 23 » Справжнє вино народжується лише у дубовій бочці
16:38
Справжнє вино народжується лише у дубовій бочці

Микола Жадько з Заудайки – бджоляр з понад тридцятирічним стажем, член спілки пасічників України, нагороджений дипломом почесного пасічника України. У Миколи Михайловича 26 багатокорпусних вуликів, де він тримає по дві-три бджолосім’ї. Є у нього й пасіка на колесах та вулик-ліжко для лікування бджолами. А три роки тому він почав виготовляти ще й дубові бочки, в яких зберігає саморобний натуральний питний мед. Виявляється, не перевелися бондарі на Ічнянщині.
– Сьогодні стало модним робити медові вина. А де їх краще зберігати, як не у бочці! Я людина творча, вирішив спробувати, – говорить знаний пасічник. – Вулики і рамки для бджіл роблю сам, тому знаю як і бочку зачищати. Спершу зробив діжку. Солимо у ній огірки, капусту. Друзі навіть жартували, що огірки не випадуть, а розсіл – то вже ж таке…
Дубові бочки – не скляні пляшки. Вони віддають напою аромат і енергію природи. Це старинний, перевірений віками метод зберігання і витримки вин. На жаль, у нашому районі бондарську справу призабули. Років тридцять тому в Ічні був тарний завод, де робили бочки. Але старі бондарі відійшли, немає в кого повчитися. Довелося вчитися самому. Дечого дізнавався з Інтернету, також їздив переймати досвід у Корюківський район до бондаря.
Тонкощі бондарської справи
Виготовляти бочки, каже майстер, – робота, майже ювелірна. Тому робить їх тільки взимку, бо влітку часу не вистачає. Найскладніше – прорізати пази у клепках, щоб потім вставити днища, та скріплювати їх залізними обручами.
На бочку треба 20-25 клепок. Настругані заготовки добре просушую. Потім обтесую двома вигнутими ножами, а далі обробляю гибляркою і насаджую металеві обручі. Вимочую три-п’ять разів теплою водою, бо дуб має барвники і дубильні речовини. Бочка для вина має два дна і пробку, встановлюється на підставку. Якщо її правильно зробити, то прослужить 40-50 років і більше.
– А де берете матеріал?
– Використовую товсті старі стовбури без сучків, які придатні лише на дрова. А обручі беру на металобазі, та й знайомі мені приносять у кого вдома залишилися. Щоб бочка мала естетичний вигляд, поверхню покриваю лаком, а обручі – фарбую. Укомплектовую металевим краном.
– Скільки часу займає виготовлення?
– Сам процес триває два-три тижні.
– Ваші бочки на скільки літрів?
– Найбільшу я зробив на 150 літрів. Але з нею було багато мороки, тому зараз більше роблю на 100 та 25 літрів.
– Ви такий умілець, то у вас справжня комерція може бути.
– Ні, комерцією я не займаюся, не продаю. А от друзям-пасічникам дарую. На подарунок – це гарна річ.
Я роблю натуральний питний мед. Це поєднання меду з виноградним соком. Роблю все з душею, бо без душі доброго вина не буває. (Усміхається.) Мед можна поєднувати ще з калиною тощо. У дубовій бочці він чудово зберігається.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора

У виготовлених власноруч дубових бочках Микола Жадько зберігає натуральний питний мед.
Переглядів: 453 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук