"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Листопад » 14 » Справи селянські
16:52
Справи селянські
І тваринництво – галузь прибуткова
Група компаній ТОВ «Росток-Холдинг», яка спеціалізується на вирощуванні та реалізації зернових, виробництві, переробці та продажу молочної продукції, заснована на Ічнянщині у 2010 році. До її складу входять елеваторний комплекс ТОВ «Комбікормник» та п’ять с/г підприємств: ТОВ «Берегиня», ПОСП «Ічнянське», «Хлібороб», СТОВ «Крупичпільське», ТОВ «АФ Надія» Ми побували в ПОСП «Ічнянське» та «Хлібороб».
Площа орендованої землі, яку обробляє ПОСП «Ічнянське» складає близько 12 тис. га. Основні культури – пшениця, кукурудза та соняшник. Технічна база підприємства – це сучасна с/г техніка провідних світових виробників. Щоб отримувати високоякісні корми для худоби, холдинг придбав по два кормозбиральні комбайни «Ягуар» та комплекси фірми «Крона».
– Вирощені зернові, кормові та технічні культури, експортуємо за кордон, багаторічні бобові трави йдуть на потреби тваринництва, – констатує виконавчий директор Віктор Куц. – Цього року господарство отримало врожайність пшениці 53 цнт/га, соняшнику – 33 цнт/га, кукурудзи на зерно – 98 цнт/га. Працюємо з провідними оригінаторами насіння, засобів захисту рослин, мінеральних та мікродобрив. Крім того, використовуємо новітні розробки, що сприяє підвищенню урожайності та якості продукції. В порівнянні з минулим роком, врожайність пшениці та соняшника зросла на 20%. Розвиваємо й молочне тваринництво.
Ічнянський кластер має чотири тваринницькі ферми у СТОВ «Крупичпільське», ПОСП «Ічнянське», ПОСП «Хлібороб» та ТОВ «Берегиня». Поголів’я ВРХ – 2450 голів, з них 1123 – фуражні корови. Лідерами з виробництва молока по холдингу є ПОСП «Ічнянське» та ПОСП «Хлібороб», які спеціалізуються на тваринництві. На фермах утримуються 1014 голів ВРХ, в тому числі 523 – фуражні корови. Їх базова порода – голштинська (молочна).
– Річний надій на фуражну корову у цих двох сільгосппідприємствах сягне 6 тисяч літрів молока. Середньодобовий приріст молодняка становить 960 гр., – розповів головний зоотехнік Володимир Овчаренко. – А 2010 року надоювали 2,5 тис. л молока на корову. Цьогоріч високих показників ми досягли завдяки зміцненню кормової бази, впровадженню нових технологій годівлі та утримання тварин. Дані господарства перейшли на однотипну годівлю худоби. Раціон складається з доброякісних соковитих, грубих та концентрованих кормів, які готуємо за допомогою кормозмішувачів.
Фахівці + зарплатня = високі показники
Нині хлібороби й тваринники підбивають підсумки своєї нелегкої праці за рік та переймаються турботами про наступний. Хоча поля у цих господарствах оброблені, та роботи в сільгоспвиробників завжди вистачає. Їх праця вимірюється не лише здобутками, відсотками й тоннами, а й недоспаними ночами, натрудженими мозолястими руками, адже треба все встигнути: вчасно посіяти, підживити, зібрати вирощене.
За словами Віктора Петровича, осіння посівна кампанія завершена успішно. Нині в підприємствах займаються реконструкцією тваринницьких приміщень, облаштуванням майданчиків для утримування та вигулу тварин.
Перераховуючи основні складові успіху роботи сільгосппідприємств, виконавчий директор на перше місце поставив кадри. Він переконаний, що високі показники залежать від добре підібраного персоналу, висококваліфікованих фахівців та хороших умов праці. Тому керівництво приділяє цьому особливу увагу. Нині на кожній фермі тривають роботи зі встановлення душових кабін, теплих туалетів, облаштування кімнат для відпочинку.
– За свій труд люди мають отримувати пристойний заробіток, – зауважив Віктор Куц, – середня заробітна плата доярок у нас – 3500 грн., телятниць – 2700, механізаторів – 5150. Коливається вона в залежності від виробничих показників. Наприклад, кращі доярки отримують по 4800 грн., телятниці – 3600, механізатори – 11 тис. 200 грн.
Серед кращих працівників у ПОСП «Хлібороб» Віктор Куц назвав доярку Надію Ніколаєву, яка обслуговує групу з 50 корів і з початку року в середньому вже надоїла на корову 6300 літрів молока, телятницю Ольгу Балабай, механізатора Миколу Швидченка. У ПОСП «Ічнянське» передовики – доярка Світлана Баран, у якої вже є на кожну корову по 7980 літрів молока, телятниця Наталія Васільєва, механізатор Олександр Ілляшик. Високі показники у тваринництві досягнуті й завдяки наполегливій праці досвідченого головного зоотехніка Володимира Овчаренка.
Наталія Єпіфанович
Фото автора
На фото:
Передова доярка ПОСП «Хлібороб» Надія Ніколаєва зі своїми підопічними.

Інформаційна довідка: група «Росток-холдинг» один із найбільших агрохолдингів України. Загальний земельний банк становить 60 тисяч га, виробничі потужності включають два елеватори на 80 тис. тонн зерна, вісім молочнотоварних ферм із 2700 головами ВРХ, з яких 1300 голів дійного стада, свиноферму на 300 голів, два молокозаводи, які здатні за добу переробляти 260 тонн молока та виробляти 20 тонн сухого молока і 10 тонн масла, 60 одиниць різної сільськогосподарської техніки. За рейтингом видання «Інвестгазета», група «Росток-холдинг» займає сімнадцяте місце у списку «Топ-100 кращих аграрних компаній України». У 2012 році вона отримала 2508,9 млн. грн. виручки та 92,1 млн. грн. – чистого прибутку.
Переглядів: 1020 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук