"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Листопад » 7 » Справи селянські
16:08
Справи селянські
Де господар добре робить, там і поле гарно родить
ТОВ «Рожнівка-Агро» входить до Українського Аграрного Холдингу і є одним із найпотужніших сільгосппідприємств району. Спеціалізується на вирощувані кукурудзи, озимої пшениці, кормових культур, а також – молочному тваринництві. За досягнуті здобутки у сільському господарстві підприємство неодноразово нагороджувалось районними перехідними кубками.
Хто землю вдобряє, тому вона й повертає
Підприємство обробляє майже три тисячі гектарів родючої рожнівської землі. Зокрема, озимої пшениці – 630 га, ярої – 100 га, кукурудзи – 1,824 тис. га. А ще багаторічні трави, з яких люцерна йде на сінаж, грястиця збірна та вівсяниця лугова – на сіно.
– Цього року зібрали непоганий урожай, – не без гордості зазначає директор ТОВ «Рожнівка-Агро» Іван Романенко. – Валовий збір ранніх зернових склав 2 тис. 714 тонн, при урожайності пшениці 46 цнт/га, кукурудзи – понад 90 цнт/га в заліковій вазі. Нині в господарстві триває збирання качанистої. Для цього маємо потрібну кількість сучасної техніки. Сушити відправляємо на елеватори хлібоприймальних підприємств.
Без якісної кормової бази неможливо ефективно розвивати тваринництво. Та й земля потребує вчасної «підгодівлі», бо згаяного часу – конем не доженеш. Тому сільгоспвиробники щороку підвищують її родючість, запроваджують новітні агрономічні технології.
– Сільськогосподарські культури вирощуємо з дотриманням сівозміни полів. Вносимо органічні добрива, підживлюємо – мінеральними. При цьому керуємося результатами агрохімічних обстежень грунтів на наявність у них поживних речовин, – говорить Іван Федорович. – Під урожай 2014 року озимою пшеницю засіяли 500 га, попередньо внісши по 65 тонн на гектар органічних добрив та по 75-80 кг – мінеральних.
За оренду земельних паїв сплачуємо селянам 6% від їх вартості. З пайовиками повністю розраховуємося до 1 грудня і грошима, і зерном.
Тваринництво: генетика + корми
Провідна галузь у господарстві – тваринництво, зокрема молочне скотарство. Нині утримують 2051 голову ВРХ, з них 802 – корови, решта – молодняк. Базова порода поголів’я – симентал. Застосовують прив’язне утримування худоби. Доярки в середньому обслуговують по 50 корів.
На МТФ №3 – 1150 голів ВРХ. До 2-х місяців там перебувають і телята (до 5 днів «новонароджені» – під наглядом доярки, потім їх передають на дорощування у «дитсадок»). Два місяці випоюють молоком, а потім переводять до МТФ №2, де дорощують теличок і відгодовують бичків.
– На підприємстві поліпшується генетичний потенціал за рахунок голштинізації корів породи симентал, – говорить головний зоотехнік Юрій Хмарук. – Переходимо на чорно-рябу худобу. Щоб отримувати високі надої, потрібна достатня кількість якісних кормів. Для цього заготовляємо на зиму дворічний запас силосу та півторарічний – сінажу. Раціон кормів – змішаний. Доїння автоматичне, молоко відразу йде на охолодження.
10 тис. кг молока на корову – не межа
– За рік від фуражної корови доярки в середньому отримують 7,5 тисяч кг молока, – ділиться Іван Романенко. Зокрема, на МТФ №1, що у Максимівці, на утриманні 205 дійних корів. На кожну фуражну корову за день в середньому надоюють 29,5 літра молока, на центральній МТФ №3 – 32,4 л. Серед кращих доярок – Ніна Хоменко, Олена Безпалова та Алла Кузьменко, яка за 9 місяців надоїла 400 тонн 950 літрів молока, або по 8910 кг – на корову. До кінця року її надої перевищать десятитисячний рубіж. Але зупинятися на досягнутому не збираємося, будемо й далі нарощувати продуктивність дійного стада, – наголосив він.
Вразило в ТОВ «Рожнівка-Агро» й те, як цінують там своїх працівників, створюючи для них комфортні умови праці. Наприклад, на фермах встановлені душові кабіни, теплий туалет, пральні машини-автомати. Вчасно виплачують достойну заробітну плату, яка щороку зростає.
Пріоритетним для керівництва холдингу й с/г підприємства є соціальний розвиток села. Рожнівський сільський голова Василь Гавриш задоволений співпрацею аграріїв з територіальною громадою. За їх матеріальної підтримки зроблені ремонти у місцевій ЗОШ, дитсадку, сільському будинку культури та ФАПі. Цього року «Рожнівка-Агро» виділила 26 тис. грн. на заміну вікон на склопакети в ДНЗ, 25 тис. грн. – на вуличне освітлення. Зробили висипку однієї з вулиць у Рожнівці та грейдерування грунтових доріг у Максимівці. Підтримує підприємство й інвалідів війни І групи, надаючи їм щомісячну матеріальну допомогу у розмірі 250 грн.
Наталія Єпіфанович
Фото автора
Переглядів: 626 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук