"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Жовтень » 31 » Справи селянські
16:03
Справи селянські
У Гмирянці збудовано зерноочисний сушильний комплекс
Півроку тому до Гмирянки прийшли нові інвестори – засновники ПП «Гмирянське». Микола Гнойко, Василь Рощак та Анатолій Требка перш за все прийняли мудре рішення – спрямувати свій капітал на будівництво сучасного зерноочисного сушильного комплексу. І не прогадали…
Підтвердження цьому – несприятливі погодні умови нинішньої осені. Тоді як інші підприємства шукають де посушити своє збіжжя, у Гмирянці воно вже засипане у комори.
Щоб ця потужна система почала діяти, на її зведення знадобилося тридцять два дні та не один мільйон гривень. Довелося навчати й чотирьох операторів у Прилуцькому учбовому закладі. По два оператори на зміну цілодобово керують роботою сушильного комплексу, який працює на газу. Управління всіма машинами здійснюється дистанційно з центрального пульта. Монітор визначає вологість зерна, яке висушується до норми 13,5-14%. На добу сушать близько 500 тонн зерна. А ще комплекс застосовують для сортування зерна.
– У Гмирянці ми уклали договори оренди з 678 пайовиками на 2,6 тисячі гектарів землі, – говорить інвестор Микола Гнойко, – переважна їх частина засівається зерновими, тож потрібна своя сушарка. Тому ми вирішили побудувати сучасний сушильний комплекс та нові зерносховища. Хоча місцеві землі мають низький бал, 40% займають піщані землі та глинища, але її оцінка у два рази вища. На паї видаємо по 2,5 тонни зерна: по тонні – пшениці та 1,5 – кукурудзи, тобто сплачуємо 5% від вартості земельного паю.
Сьогодні підприємство повністю завершило збирання кукурудзи. За тиждень завершуємо цикл осінніх робіт, а робота сушарки триває й досі.
Приділяємо увагу й розвитку тваринництва. Нині утримуємо 730 голів ВРХ, з них 281 дійна корова. Плануємо нарощування поголів’я та виробництва молока і м’яса. Але це справа найближчої перспективи, – зазначив Микола Іванович.
Слід зазначити, що інвестори з розумінням та особливою увагою підходять і до соціальної відповідальності перед своїми працівниками та територіальною громадою. Зокрема, вчасно виплачують заробітну плату, створюють робочі місця для селян і хороші умови праці. В реалізацію інвестиційного проекту районної інвестиційної програми з капітального ремонту сільського будинку культури, з установкою електроопалення підприємство внесло 85 тис. грн. Між ПП «Гмирянське» та територіальною громадою укладено соціальну угоду на розвиток соціальної сфери села з розрахунку 40 грн. за гектар орендованої землі.
Наталія Єпіфанович
Переглядів: 446 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук