"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Вересень » 19 » Справи селянські
16:00
Справи селянські
Картоплю купують задарма

Добігає середина вересня і завершується збирання картоплі. На щастя цього року вона вродила добре. Але тепер у господарів болить голова, куди вирощену картопельку збути. І щоб заробити якусь копійку, а не продешевити і віддати задарма. Бо надто дорогою ціною для селянських рук і спин вона дається. Але варіанти тут традиційні: або худобі, або продати «міняйлам».
На початку осені перші «міняйли» закинули «дві вудки»: одні за кілограм картоплі давали 1,20 грн., інші спробували виманити її по торішній ціні – за 70 копійок. Та на сьогодні ціна стабілізувалася на рівні 1-1,20 грн. Принаймні, гривню за кілограм другого хліба дають в райцентрі біля так званого «реактора». Там же приймають і посадкову картоплю, але дешевше, по 80 копійок. Якщо гроші непотрібні, можна провести бартерний обмін на кавуни по курсу один до трьох, або цибулю – один до двох. Чому картопля така дешева і по скільки її продають у ближніх регіонах, погодився розповісти один із заїжджих «міняйл» Олександр.
– На Ічнянщину по картоплю ми із хлопцями приїхали із Дніпропетровська. Ціну за вирощений урожай даємо нормальну. Просто так із ціною склалося. У нас картопля в роздріб по 2-2,5 грн. за кілограм. Якщо будемо купувати дорожче, нічого не заробимо. Це все кримчани винуваті, то вони ціну збили, посадивши в себе багато картоплі.
У тамтешніх супермаркетах кілограм фасованої картоплі коштує три гривні, тож судячи із усього, чоловік не збрехав. Однак сказаному все ж віри немає. Якщо на півдні країни дійсно багато картоплі, то чому дніпропетровці забилися до нас, на північ, а не в ближчі до себе регіони? Тим більше, де той Крим, щоб у нас ціну збивати?
Якщо вірити заяві від Української асоціації виробників картоплі, цього року урожай бульби в державі невтішний і вирішальну роль у цьому зіграли погодні умови у липні, що фактично залишили без врожаю півкраїни. За інформацією із офіційного сайту асоціації, на півдні держави встигли сформувати врожай тільки надранні сорти, які було відразу ж продано за ціною 0,8-1,2 грн./кг. Картопля ж, що вирощувалася для тривалого зберігання, нині для цього не придатна, адже бульби від цьогорічної спеки просто спеклися. Невистачило їм і вологи для росту. Тож в Асоціації прогнозують багато дрібної та середньої картоплі до 40 мм у поперечному розрізі.
Особливої шкоди посуха завдала у Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській, Полтавській областях. То ж за оцінками експертів урожай картоплі, що відповідатиме вимогам ринку, буде на 30-35% менший за середньорічний показник.
В Асоціації запевняють, що населення не розуміє сьогоднішню ситуацію на картопляному ринку і продовжує здавати картоплю оптовикам за безцінь. Крупні ж товаровиробники, намагаються зараз не продавати картоплю, а покласти її у сховище для реалізації у зимовий період.
Що робити селянину із картоплею – це його особиста справа. Та певен, що цього року навряд чи хто ризикне лишити картоплю до весни в очікуванні хорошої ціни.
Андрій Грудницький
Переглядів: 516 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук