"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Травень » 23 » Справи селянські
10:33
Справи селянські
Форвардні закупівлі

У березні Аграрний фонд України розпочав укладення договорів із с/г виробниками щодо закупівлі у них за фіксованою ціною зерна цьогорічного урожаю. Їх суть – в оплаті державою половини вартості ще не вирощеного зерна.
На Ічнянщині угоди з форвардних закупівель уклали ФГ «Мета» та ПСП «Фортуна» й очікують перші грошові транші. Решта господарств відхилила вигідну пропозицію з боку держави.
Відмову від участі у форвардних закупівлях в управлінні АПР РДА пояснюють небажанням господарств займатися «паперовою» тяганиною та мати фінансові зобов’язання. Між тим, Аграрний фонд України дає аграріям пристойну ціну за зерно, яка сьогодні на кілька сотень гривень вища за середньообласного показника.
Господарства продають своє зерно, в середньому, за тонну: пшениця – 1421 грн., жито – 1397,4 грн. Це ж зерно Аграрний фонд України по форвардних угодах відповідно купує за фіксованою ціною, яка в середньому становить 1812,6 грн. за тонну пшениці та 1644,3 грн. – жита. Згідно статистичної обласної звітності минулого року в період із січня по листопад с/г виробники, в середньому, продавали пшеницю по 1459,5 грн. за тонну, кукурудзу – 1414,6 грн. За форвардними закупівлями минулого року склалася ціна: за тонну пшениці третього класу давали 1683,9 грн., кукурудзи – 1556 грн. Тож продавати зерно за форвардними угодами вигідніше.
Можливо, однією із причин відмови укладення подібних угод є неспроможність господарств виростити 500 тонн зерна через відсутність посівних площ? Але таке припущення в управлінні АПР спростували, бо культури, на закупівлю яких укладаються форвардні угоди, в структурі посівних площ є в достатній кількості. Нині чотири господарства в районі мають більше 500 тонн жита та пшениці на залишку. Групі господарств управління АПР пропонувало по форварду здати ріпак, але аграрії теж відмовились.
Свою думку з приводу форвардних закупівель висловила очільниця ФГ «Мета» Алла Грищенко, яка розповіла, що вже чула позитивні відгуки від колег з інших районів області, які минулого року скористалися такою формою продажу зерна. Цього року і сама вирішила спробувати, адже свіжа копійка ніколи зайвою не буває, тим більше що це вигідніше за банківські кредити.
Власну позицію стосовно форвардних закупівель зерна має керівник с/г підприємства ЗАТ «Нива-Плюс» Борис Щербина:
– Я категорично ставлюся до продажу зерна по форвардних угодах, адже це, практично, той самий кредит, але за ще неотриманий урожай і по низьких цінах. Якщо грошей немає, то форвардні закупівлі є хоча б якимось способом для виживання сільгосппідприємства.
Під час цьогорічної посівної ми повністю обійшлися власними коштами і ніяких кредитів не брали, потреби такої немає. Тим більше маємо зерно у засіках, яке можна продати, просто воно чекає вигідної ціни. Соняшник, наприклад, останнім часом виріс у ціні майже на тисячу. Саме тому я вважаю, що краще зібране зерно спершу покласти до комори і лише тоді його продавати.
Андрій Грудницький
Переглядів: 539 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук