"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Серпень » 29 » Соціальний захист
12:06
Соціальний захист
Вибір професії – справа відповідальна

Кожного підлітка після закінчення школи турбують питання «Що робити далі?» та «Яку професію обрати?». Зазвичай молода людина хоче займатися тим, що їй подобається, не враховуючи тенденції на ринку праці та реальні потреби в кадрах. Але від правильно зробленого вибору фаху залежить суспільна цінність людини, задоволеність професійною діяльністю, фізичне та психологічне здоров’я, і, врешті, щастя. Займатися ж не «своєю» справою важко. Тому рішення про вибір професії має бути свідомим, вільним і прийматися кожним самостійно.
Здобути професію нині не просто навіть здоровим людям, а що вже казати про інвалідів. Ця категорія наших громадян частіше не може реалізувати себе як фахівець, навіть маючи для цього хист і бажання, бо не може в першу чергу здобути відповідну освіту. А тепер це стало можливим і доступним для кожного. В Україні є кілька навчальних закладів Міністерства праці та соціальної політики, де можуть набути професію діти-інваліди віком від 16 років та інваліди, які не досягли пенсійного віку і за висновком медико-соціальної експертної комісії, а саме – рекомендації індивідуальної програми реабілітації інвалідів потребують професійної реабілітації. Органи праці та соціального захисту населення направляють інвалідів до реабілітаційних закладів, як це визначено «Порядком надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг».
Одним із провідних таких центрів є Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів, який здійснює професійну реабілітацію інвалідів І – ІІІ груп працездатного віку, розташований у с. Лютіж Вишгородського району Київської області. У даному навчальному закладі можна пройти професійну підготовку за 15-а робітничими професіями: взуттьовик з ремонту взуття, оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, перукар, слюсар з ремонту автомобілів, бджоляр, вишивальниця, швачка, соціальний робітник, майстер манікюру, оператор комп’ютерної верстки, черговий по поверху (готелю, пансіонату), молодша медична сестра з догляду за хворими, касир торговельної зали.
Центр обладнано за принципом безбар’єрності та всюдидоступності. Комфортабельні 1,2-місні кімнати, побутові приміщення обладнані для зручного проживання інвалідів.
Навчання поєднується з медичним спостереженням, заходами соціальної, психологічної та фізичної реабілітації. До послуг слухачів: кабінет фізіотерапії, зала лікувальної фізкультури, масаж, комп’ютерна діагностика, консультації психолога та соціального працівника, групові тренінгові заняття.
Професійне навчання, заходи з соціальної роботи, психологічної, фізичної реабілітації та медичне спостереження, проживання та харчування слухачів у Центрі забезпечується за рахунок державного бюджету.
Дана категорія осіб може здобути освіту у Кримському республіканському «Міжрегіональному центрі трудової, медико-соціальної і професійної реабілітації інвалідів» за 17-а робітничими спеціальностями: взуттьовик з ремонту взуття, оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, кравець, вишивальниця, лицювальник-плиточник, столяр-будівельник, швачка, оператор комп’ютерної верстки, конторський службовець, обліковець, радіомеханік з ремонту та обслуговування радіотелевізійної апаратури, живописець, виробник художніх виробів з кераміки, різьбяр по дереву та бересті, тесляр, лицювальник-мозаїст.
Також здійснює набір і Вінницький міжрегіональний Центр професійної реабілітації інвалідів «Поділля» за фахами: майстер манікюру, ліфтер, оператор комп’ютерного набору, взуттьовик з ремонту взуття, касир банку, конторський службовець, швачка, лицювальник-плиточник, в’язальниця трикотажних виробів з полотна, перукар-модельєр, фотограф, кравець, візажист, секретар керівника, оператор котельні, флорист-озеленювач.
А Буковинський міжрегіональний Центр професійної реабілітації інвалідів готує працівників за спеціальностями швачка, кравець, конторський службовець, оператор комп’ютерного набору, молодша медична сестра з догляду за хворими.
Житомирське вище професійне училище-інтернат здійснює набір інвалідів за такими спеціальностями: оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин, кухар, кондитер, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування.
У Харківському обліково-економічному та Кам’янець-Подільському планово-економічному технікумах-інтернатах можна здобути освіту за фахом бухгалтерський облік, економіка підприємства, соціальна робота. У даних навчальних закладах створено потужну матеріально-технічну базу: сучасно обладнано навчальні кабінети, інформаційний центр, бібліотеку з читальною залою і філією у гуртожитку, два кабінети автоматизованого робочого місця спеціаліста. Оздоровчо-реабілітаційна база включає басейн, спортивний зал, кабінет лікувальної фізкультури, оснащений спеціалізованими тренажерами, медичний пункт, у структурі якого фізіотерапевтичний, стоматологічний, маніпуляцій ний та лікарський кабінети. До послуг студентів сучасний комфортабельний гуртожиток з блоками обслуговування студентів на кожному поверсі, перехідна галерея між навчальним корпусом та гуртожитком.
За більш детальною інформацією можна звернутися до управління праці та соціального захисту населення за адресою: м. Ічня, площа Шевченка, 6 або за телефоном 2-19-86.
Інна Черненко, начальник відділу з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці
Переглядів: 556 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук