"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Листопад » 13 » «Смачних» сигарет не буде
15:20
«Смачних» сигарет не буде
У державі постійно йде мова про необхідність зменшення курців. Із цією метою впроваджують різні норми, як то заборона паління в громадських місцях. Та що цікаво: обмежувальні заходи з реалізації чи реклами тютюнових виробів не сприяють зниженню рівня їх споживання у суспільстві.
У 2012 році в Австралії був запроваджений уніфікований формат пачок без нанесення торговельних марок сигарет. Через рік результати дослідження австралійського федерального уряду виявили, що доля курців-підлітків у віці 12-17 років зросла на 36%. Разом з тим щорічний обсяг споживання нелегальних тютюнових виробів збільшилось на 500 000 кг, а доля нелегального ринку зросла майже на 25%. Виявилося, що куди б дієвішим було банальне підняття акцизу й запровадження насправді суворого контролю та покарання за безакцизну торгівлю цигарками і їх продаж неповнолітнім.
Щось подібне до Австралії збираються запровадити і в нас, зокрема у Верховній Раді знаходиться законопроект під номером 2820, який заборонить виготовлення та продаж тютюнових виробів із використанням будь-яких смакових добавок, запровадить в обіг лише жорсткі пачки із прямокутними ребрами. Також мають бути перенесені медичні попередження на верхній бік пачки та зміщена на бокову панель акцизна марка. Має змінитися і рецептура сигарет.
Із впровадженням законопроекту населення теоретично стане менше палити. Однак ситуацію слід розглядати більш глобально. Запровадження прямокутної пачки, через легкість її підробки, призведе до збільшення цигарок виготовлених у «підвалі». Крім того, відбудеться відтік валюти за кордон в межах 40 мільйонів євро у зв’язку із необхідністю закупівлі нового обладнання. А зміна рецептури, за підрахунками виробників тютюну, може призвести до зниження акцизних надходжень на 3,9 мільярдів гривень.
Від запровадження законопроекту, на жаль, бажання палити меншим у курців не стане. Натомість Україна може втратити ринок експорту тютюнової продукції до країн, в яких не діятимуть згадані норми. Наш бюджет може втратити майже 360 млн. доларів США. А от виграє від цього Російська Федерація, адже працюючи за старим законодавством тамтешні тютюновиробники зможуть зайняти звільнену нішу на світовому ринку.
Андрій Грудницький
Переглядів: 464 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук