"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2010 » Серпень » 27 » Скільки грошей потрібно для щастя…
16:11
Скільки грошей потрібно для щастя…

 

    Щастя. Його кожна людина розуміє по своєму і старається якомога швидше приблизити чи втілити в життя. Шура Балаганов – герой гумористичної повісті Ільфа й Петрова «Золоте теля» якось говорив Остапу  Бендеру про щастя…Коли великий командор запитав скільки грошей потрібно для цього і не на сьогодні, а взагалі, Шура, довго думав і щиросердно відповів, що для повного щастя йому потрібно шість тисяч чотириста рублів і що з цією сумою йому буде на світі прекрасно. Цікаво якою сумою обійшлися б наші земляки, щоб відчути себе повністю щасливими?[ ?] Про це й запитали їх на вулицях міста:

   Олена Брешко, підприємець, м. Ічня: 

   – Бендер не зовсім був правий, коли запропонував Балаганову гроші для щастя. Якщо вони є, то ними треба уміти ще й розпорядитися. А так може статись, як з тим же Балагановим: Шура вже отримав п’ятдесят тисяч від Остапа, а за звичкою поліз до кишені міщанки й попався на дрібничці. Отже висновок: щастя потрібно вимірювати не в грошовому еквіваленті, а в духовному. Щастя, у моєму розумінні, у родині. Де панують любов, повага, взаєморозуміння, підтримка за різних життєвих ситуацій і, обов’язково, довіра.

   Галина Котляр, пенсіонерка, с. Монастирище:

   – Гроші – сила! Одних підкуплять, других напоять, а третім лиха накоять. На мою думку, грошей для щастя потрібно стільки, щоб була забезпечена старість, вистачало на заможне життя дітям і внукам. Взагалі, якщо грошей багато, то вони розбещують людину. Щастя, мабуть ще і в тому, коли тебе оточують добрі люди. Для нас пенсіонерів не менш важливо, щоб медичні послуги надавалися кваліфіковані і були, як раніше, безкоштовні.

   Віктор Шут, підприємець, с. Гужівка:

   – Щастя не в грошах, а в їх кількості (сміється). Гроші, як горілка – роблять людину дивакуватою. І все ж вони потрібні для того, щоб і сам себе поважав й інші теж. Щастя, на мою думку, коли є надійні вірні друзі, які цінують тебе не за гроші, а за душевні якості, такі як товариськість, взаємовиручка, довіра, повага тощо. Для мене все таки головним є те, щоб не хворіли мої батьки та діти, діждатися, щоб двоє моїх нащадків здобули хорошу освіту і почали заробляти собі на життя. Я, звичайно, осторонь не буду стояти, а допомагатиму їм чим можу. Хотілося, щоб вони прикрашали життя на землі. Ось, що для мене щастя.

   Віталій Федоренко, студент з Ічні: (є фото)

   – Що потрібно для щастя молодої людини, до того ж ще й студента? Звичайно, грошенят і чим більше, тим краще. Бо на світі без них ні туди, ні сюди. Вже раніше проводились експерименти, як жити без грошей, коли замість них люди отримували трудодні. І що ж – експеримент провалився, бо не тільки продуктами харчування живе людина. А потрібно ще й духовні запити задовольняти. Отож недаремно говорять, що земля крутиться довкола своєї осі, а люди – довкола грошей. І все ж щастя для мене є подвійним, потрійним тоді, коли щасливі мої близькі, рідні, які підтримають і допоможуть у будь-який час.

   Володимир Сорокаліт, безробітний, с. Хаєнки:

   – Пам’ятаєте як Абдулла із фільму «Біле сонце пустелі» говорив працівникові митниці, що в того хороший дім, хороша дружина. Що ще потрібно митникові для щастя та зустрічі зі старістю? Мені ці слова близькі, бо крім будинку в мене немає ні дружини, ні грошей для нормального життя. Кажуть за гроші щастя не купиш. Але вони б могли хоч частково його наблизити. Гроші мені не потрібні ні для купівлі дорого автомобіля, ні дачі в Сочі, а для створення та нормального матеріального забезпечення своєї родини. Тоді б я точно був би щасливий…

   Іван В., невизнаний поет, м.Ічня:

   – За гроші щастя не купиш, хіба тільки повсякденне життя, можливо, прикрасиш. А взагалі, думка про те, що чим більше грошей, тим щасливіша людина, є спірною. І я не впевнений в тому, що наші мільйонери і мільярдери дуже щасливі люди. Навпаки. Їхнє життя – це постійні тривога й безсоння. Тому мені ближчі особистості, споріднені душі, хай і не забезпечені матеріально. Зачитаю напам‘ять без перекладу строфу із вірша мого  улюбленого поета Іллі Сельвінського, погляд якого на те, що є щастя я поділяю:

– Не знаю, как кому, а мне

Для счастья нужно очень много:

Чтобы у честности в стране

Была широкая дорога,

Чтоб вечной ценностью людской

Слыла душа, а не анкета.

   Записав Микола Смілик

Переглядів: 1275 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук