"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Лютий » 17 » Сходи громадян
11:50
Сходи громадян
Закладати підвалини майбутнього

Монастирищенський сільський голова Григорій Зубар другий рік очолює територіальну громаду, проте, тісно співпрацюючи з односельчанами та отримавши допомогу районної влади, встиг багато зробити для села. Зокрема, про це йшлося на сході громадян, який відбувся минулого тижня.
Участь у сході взяли голови райдержадміністрації Сергій Рубашка та районної ради Євген Баранович, керівники управлінь та відділів РДА, які відповідали на запитання представників територіальної громади, інформували про розвиток соціально-економічного розвитку району на 2012 рік.
Сільський голова Григорій Зубар характеризував соціальну структуру Монастирища – школу, медичну амбулаторію, поштове відділення, СТОВ «Інтер» та молокоприймальний пункт ВАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла».
Найважливішою подією останніх років для Монастирища є газифікація села: 136 жителів користуються блакитним паливом. Підвідний газопровід до центру села був прокладений за рахунок коштів ПАТ «Чернігівгаз», цільової субвенції РДА та СТОВ «Інтер».
Для прокладання понад 23-кілометрової вуличної мережі, було створено кооператив. Кошти використовувались із власних заощаджень його членів. За клопотанням сільської громади райдержадміністрація допомогла взяти цільовий кредит на пільгових умовах – 3% річних, а ВАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» надало безвідсоткову позику на 65 тис. грн.
Ще одна подія залишила незабутній слід в історії розвитку Монастирища, яка відбулася напередодні 20-ї річниці незалежності України – відкриття дитячого садка. За рахунок інвестиційної програми цього року завершиться ремонт сільської медичної амбулаторії. Окрім того, полагоджений дах сільської ради, ліквідовані руїни колишнього магазину «Культовари» та п’ять стихійних сміттєзвалищ, розпочато роботи над облаштуванням сільського ставу. Варто зазначити, що з наповненням місцевого бюджету, як одного із головних показників діяльності сільського голови, все гаразд – бюджет перевиконаний.
Хтось із колег Григорія Івановича, можливо, дорікне йому, мовляв, що на території села діє потужне с/г підприємство «Інтер» та й відчутно допомагає райдержадміністрація. Хоча, дійсно, керівнику СТОВ «Інтер», яке здійснює свою діяльність на території Монастирища, Михайлу Бондарю сільські проблеми не байдужі, на відміну від інших орендарів у районі. І якщо підприємство до цього часу платило, як і більшість орендарів по три відсотки, а десь – по п’ять і дев’ять, ніхто із них не вкладає стільки коштів у соціальну інфраструктуру, як «Інтер». Що ж стосується райдержадміністрації, її керівник Сергій Рубашка дотримується принципу: якщо хтось хоче працювати – шукає можливості, тому, в першу чергу, й необхідна підтримка. І це стосується не тільки монастирищенського сільського голови, але й більшості очільників.

Присутній на сході керівник СТОВ «Інтер» Михайло Бондар розповів про сільськогосподарську діяльність підприємства, гарний урожай зернових, який не вдалося продати. Зерно зберігається на складах і лише недавно розпочався його вивіз. Минулого року жителям Монастирища, які є працівниками «Інтера» нарахували понад півтора мільйона гривень заробітної плати і близько мільйона – за оренду земельних паїв.
Нині с/г підприємство стабільно виплачує в загальній сумі більше трьох відсотків за оренду, але після прийняття відповідної державної програми, відсоток зросте майже вдвічі.
Григорій Зубар на сході громадян поділився планами роботи виконкому сільської ради на майбутнє. Серед пріоритетів залишаються завершення газифікації житлових будинків, ремонт сільської медичної амбулаторії, облаштування території ринку, проведення опитування жителів щодо будівництва водопроводу та відновлення вуличного освітлення. Григорій Зубар постійно закликає односельчан дбати про благоустрій села, робити все належне, щоб Монастирище мало культурний вигляд. Адже населений пункт знаходиться на межі трьох районів і його дорогами курсують не тільки приватні автомобілі та автобуси, а й пролягають туристичні маршрути до перлин Полісся – Качанівки та Тростянця.
Прикладом того, як потрібно турбуватися про благоустрій села, власної садиби та прилеглої до неї території стало нагородження Почесними Грамотами сільської ради дев’ятьох жителів – переможців місцевого конкурсу за садибу зразкового порядку.
Микола Смілик
Переглядів: 891 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук