"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 1 » Сиротам – патронатні сім’ї
13:20
Сиротам – патронатні сім’ї
Сирітство як соціальне явище – актуальна проблема, тому необхідно допомогти дітям, які потребують захисту. Законом України від 26 січня 2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» передбачено експериментальне запровадження протягом 2016-2018 років мережі патронатних сімей за рахунок субвенції державного бюджету місцевим бюджетам.

Сімейний патронат – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в іншій сім’ї патронатного вихователя до моменту доки батьки не подолають складних життєвих обставин або не вирішиться питання про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування та форми її подальшого влаштування (опіка, прийомна сім’я, ДБСТ). Така професійна послуга вводиться для того, щоб дитина оминула етап вилучення її до притулку чи інтернатного закладу. Успішно експеримент створення патронатних родин вже пройшов у Броварах, Білій Церкві, Києві та Умані.
Доглядом за дитиною у сім’ї патронатного вихователя займається повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки. Але на це має бути згода членів сім’ї. До сім’ї патронатного вихователя неї можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою братами та сестрами чи виховувались в одній сім’ї.
Термін перебування дитини в такій сім’ї встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати три місяці, а в разі наявності відповідних обставин продовжується ще на три та загалом не повинен перевищувати шести місяців. Патронатний вихователь зараховується на роботу за трудовим договором до бюджетної установи соціального захисту населення за визначенням місцевої державної адміністрації або місцевої ради. Працівник щомісяця отримує винагороду та соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі двох прожиткових мінімумів. Натомість дитина, батьки якої потрапили в складні життєві обставини, отримує можливість ходити в ту ж саму школу, бачити своїх рідних та не залишатися без сімейних форм виховання.
Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має вищу освіту соціально-гуманітарного спрямування, досвід виховання дітей в сім’ї та пройшла курси професійної підготовки. Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною та її влаштування до сім’ї патронатного вихователя є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування між службою у справах дітей, ЦСССДМ, сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини.
Основні підстави для прийняття органами опіки та піклування рішень щодо тимчасового влаштування до сімей патронатних вихователів: загроза життю та здоров’ю дитини; ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків; покинута чи знайдена дитина; заява дитини, яка досягла відповідного віку про наявність обставин, які унеможливлюють проживання у власній родині; заява батьків, законних представників у зв’язку із складними життєвими обставинами; тимчасова неможливість виконувати обов’язки з догляду та виховання дитини через стан здоров’я батьків, законного представника дитини.
Патронатний вихователь є членом Міждисциплінарної команди і свої дії щодо ведення випадку конкретної дитини узгоджує з відповідним працівником ЦСССДМ, ЦСПРД; він має бути готовий в разі потреби негайно прийняти у своїй сім’ї дитину, яка опинилася в складних життєвих обставинах та потребує захисту, саме для того, щоб уміти надавати психологічну допомогу та встановлювати контакти з дітьми потрібно пройти спеціальну підготовку та підвищити рівень професійної майстерності.
Патронатні сім’ї – явище позитивне та давно поширене в розвинутих країнах світу. З питань їх створення можна звертатися до Ічнянського районного центру СССДМ за адресою вул. Б. Хмельницького, 1, тел. 2-16-40. Допоможемо дитині разом!

Олеся Реута, провідний спеціаліст ЦСССДМ
Переглядів: 534 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук